REGION

Otvorena prva virtuelna izložba

Avaz.ba

30.11.2017

U Kući kralja Petra paralelno postoji i proširena izložba kroz koju možete prošetati u virtuelnoj galeriji pomoću kacige.

Prva umjetnička VR grupna izložba u Srbiji pod nazivom „Fidelijum“ svečano je otvorena u utorak u Kući kralja Petra I. Ogroman broj posjetilaca imao je priliku da prošeta kroz virtuelnu galeriju pomoću posebnih uređaja.

Organizatori izložbe Milan Marković, Aleksandra Vuković i Dušan Zlokolica odlučili su da spoje moderno i tradicionalno i da radove 10 uspješnih i afirmisanih mladih umjetnika predstave u realnom prostoru, ali i da publika vidi cjelokupan njihov opus u virtuelnom svijetu.

Za virtuelni dio izložbe pobrinula se firma „VR All Art“ i njen osnivač Vitomir Jevremović.

- Kao što možete i sami da vidite, u Kući kralja Petra paralelno postoji i proširena izložba kroz koju možete prošetati u virtuelnoj galeriji pomoću kacige. Ambicija nam je da platforma „VR All Art“ postane svjetska platforma za izlaganje umjetničkih djela u virtuelnom svijetu. Bitan segment nje je alat za kreiranje koji će omogućiti umjetnicima da sami uđu u taj svijet i kreiraju svoju izložbu i omoguće ljudima širom svijeta da uđu u taj prostor. Galeristima ovo omogućava da pripremaju nove izložbe, a da fizički ne moraju da transportuju radove - objašnjava Jevremović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.