REGION

Dodik - Lavrov: Važno je očuvati Dejtonski mirovni sporazum

Srna

22.2.2018

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da je važno očuvati Dejtonski mirovni sporazum, kao dokument na kome jedino može da opstane BiH.

Dodik je naveo da je impresivno koliko Lavrov poznaje sve detalje vezane za Dejton i da je tokom dva razgovora s njim, juče i danas, istaknuta potreba da se Dejton poštuje.

-I oni i mi smo svjesni da je taj dokumenat značajno oskrnavljen, a u mnogim odlukama o tome nije učestvovao predstavnik Rusije, koji je izuzimao mišljenje, što su ostali u BiH tada smatrali da je teres, rekao je Dodik novinarima.

On je istakao da je u tom pogledu obavijestio Lavrova da je potrebno očuvati taj dokument, Ustav BiH, a ne skrnaviti ga i rušiti, i da je za to potrebna saglasnosti svih u BiH.

Dodik je ukazao da je mnogo rušenja sporazuma učinila međunarodna zajednica putem visokog predstavnka koji je imao podršku EU, SAD i američke administracije ranijeg vremena. 

-To mora svima da bude jasno. Napor da očuvamo Dejton ili ono što je ostalo od njega je najbolji politički put u ovom trenutku", poručio je predsjednik Srpske i podsjetio da je Rusija učestvovala u kontakt grupi kada se stvarao Dejton, ali da Moskva tada na žalost nije imala današnju snagu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.