REGION

Vučić: Sporazum s Kosovom garantira ulazak u Evropsku uniju do 2025.

Telegraf.rs

28.2.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija, ako Beograd i Priština do 2019. potpišu "pravno obavezujući sporazum", dobiti sve garancije za ulazak u Evropsku uniju do 2025. godine, prenosi Telegraf.rs

Gostujući na Televiziji Prva, Vučić je potvrdio da je o tom sporazumu razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, ali i dodao kako je "papir još bijel".

- Ukoliko potpišemo taj sporazum, dobit ćemo sve garancije, a u garancije koje dobivamo u Berlinu najviše vjerujem - rekao je Vučić.

Na pitanje šta je sada na stolu u pregovorima s Prištinom najavio je da će "narodu o tome govoriti početkom aprila".

- S kancelarkom Merkel pričao sam o svemu. Papir je i dalje bijel, ali svakakvih stvari tu ima i razgovarao sam s kancelarkom Merkel o različitim modalitetima - rekao je.

Na navode o "tajnim pregovorima" s kosovskim predstavnicima, odgovorio je da "nema ničega tajnog". Također, predsjednik Srbije nije želio komentirati ideju podjele Kosova.

- Kako god da riješimo pitanje naših granica s Prištinom, kako god da riješimo teritorijalno pitanje s Kosovom, neće biti konflikata. Ta vrsta razrješenja dovodi do prestanka sukoba Srba i Albanaca. Apsolutno sam siguran da će ukloniti neprijateljstvo koje postoji više od 100 godina - rekao je Vučić.

Istaknuo je da bi nepotpisivanjem sporazuma Srbija bila zaustavljena na svom evropskom putu i izgubila bi direktne strane investicije.

- Ne bih to nazvao sankcijama, ali to je prirodni zid koji više ne možete probiti. Zato sam sve vrijeme insistirao na neophodnosti kompromisa i nisu ti razgovori laki i ne sviđaju se sve moje ideje njemačkim domaćinima - naveo je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.