SRBIJA Skandal u režiji predsjednika radikala

Šešelj optužio Ljajića da je vođa narkokartela, Rasimovi poslanici napustili sjednicu Parlamenta

Gojković je tražila od obje poslaničke grupe da prestanu dobacivati jedni drugima

Kurir.rs

Foto: Arhiv


Poslanik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj optužio je danas u Skupštini Srbije potpredsjednika Vlade Srbije Rasima Ljajića da je vođa jednog od najjačih narkokartela na području Srbije, što je naišlo na burno negodovanje Ljajićevih poslanika iz Socijademokratske partije Srbije, koji su te navode odbacili i napustili skupštinsku salu.

Šešelj je na početku sjednice u okviru postavljanja pitanja rekao da policija ima sva operativna saznanja da je Ljajić jedan od vođa najvećeg kartela, ali da ipak ne čini ništa.

On je kazao i da Rasim Ljajić ima lažnu diplomu Medicinskog fakuletata navodeći da je studirao u Sarajevu i da je rat izbio kada je bio četvrta godina studija, a da se potom "iznenada pojavio s gotovom diplomom".

Šešelj je kazao i da je Ljajićeva partija "sadaka" partija, odnosno jedna od onih koje nisu u stanju da samostalno prijeđu cenzus, pa se zbog toga "prikopčaju" za neku veliku partiju, da bi se "dočepali" nekoliko poslaničkih mandata.

On je kazao da takve partije onemogućavaju noramalan rad Parlamenta, jer poslije izbora formiraju posebne poslaničke grupe, zbog čega je zatražio da se Poslovnikom onemogući da partija koja nije nastupala samostalno na izborima formira samostalni poslanički klub.

Poslanici SDPS-a, koji je dio vladajuće koalicije, reagirali su burno na iznesene optužbe i dobacivali Šešelju da je ratni zločinac, dok je predsjednica Parlamenta Maja Gojković, pokušavajući da smiri situaciju, odredila pauzu od pet minuta.

Gojković je tražila od obje poslaničke grupe da prestanu dobacivati jedni drugima i rekla poslanicima SDPS-a da niko do sada za vrijeme poslaničkih pitanja nije reagirao kao oni.

- Ovdje se svašta čuje za vrijeme postavljanja pitanja. Niko još nije reagirao kao vi. Svašta se govori i postavljaju se pitanja o Aleksandru Vučiću. Niko nije ovako reagirao - rekla je Gojković.

Ona je kazala da je pravo poslanika i da postavlja pitanja.

- A je li istina ili nije, vidjet ćemo, polako - rekla je Gojković.

Šef poslaničke grupe SDPS-a Milorad Mijatović poslije toga je a partijskim kolegama održao konferenciju za novinare u Parlamentu i istakao da Rasim Ljajić nema ni prekršajnu prijavu, a da ga napada čovjek koji je osuđeni ratni zločinac, te da su na političkoj sceni Srbije došle do izražaja snage, koje žele u potpunosti "zagaditi politički prostor".

On je kazao da je Šešeljev napad na Ljajića orkestriran kako bi pomogao "političkom gubitniku" Muameru Zukorliću pred izbore za nacionalne savjete nacionalnih manjina.

Mijatović je rekao i da oni na sjednici Parlamenta neće učestvovati, ali da će davati kvorum za glasanje.

Upitan da li su ljuti na koalicione partnere, on je kazao da su oni državotvorna stranka i da ne žele nepotrebno izazivati krizu, ali da će s koalicionim partnerima razgovarati o svim stvarima i tražiti rješenje za tu situaciju.

- Mi smo stranka koja dosljedno provodi ono što piše u koalicionom dogovoru. Mi ćemo to i dalje činiti, a svoj protest izrazili smo protiv stranke koju vodi osuđeni ratni zločinac iz SRS-a, koja je kancer na političkom nebu Srbije - rekao je Mijatović.

NA VRH

Podijeli članak na