BEOGRAD

Srbiji isporučen i šesti ruski MIG-29

Za modernizaciju poklonjenih aviona bit će izdvojeno između 180 i 230 milona eura

Arhiv

Avaz.ba

1.11.2018

Rusija je u četvrtak isporučila Srbiji šesti vojni lovac MIG-29, koji je poslije općeg remonta transportnim avionom dopremljen na vojni aerodrom Batajnica, objavili su ruski mediji.

Srbija je, u okviru vojno-tehničke saradnje s Ruskom Federacijom, dobila šest lovaca MIG–29, a avion koji je od četvrtka u sistemu srbijanskog Ratnog zrakoplovstva i protuzračne odbrane (RV i PVO) prethodno je potpuno preuređen u 121. Avioremontom zavodu u Rusiji, navodi Sputnjik.

Dogovor o paketu donacije naoružanja i vojne opreme Rusije Srbiji objavljen je u decembru 2016., a modernizaciju poklonjenih aviona Srbija će platiti između 180 i 230 milona eura.

Kako je u decembru 2016. saopćio tadašnji premijer Aleksandar Vučić, Srbiju bi kupnja tih aviona koštala oko 600 miliona eura.

U aprilu su beogradski mediji objavili kako će Rusija pomoći Srbiji da upotpuni započetu modernizaciju ratnog zrakoplovstva i oružanih snaga u cijelosti, te da će nakon prošlogodišnje donacije šest MIG-ova 29, ti avioni biti opremljeni i navođenim raketama „zrak-zrak“, prenose agencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.