PROCESI Nekadašnji vlasnik i urednik lista "Dnevni telegraf"

Poslije dvije decenije danas presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije

Suđenje za ubistvo od samog početka pratile brojne kontroverze

Avaz.ba
05.04.2019 08:20

Slavko Ćuruvija

Foto: Arhiv

Proces protiv četvorice pripadnika Državne bezbjednosti (DB) za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije bit će okončan danas prvostepenom presudom. Uprkos tome, u javnosti će ostati pitanja bez odgovora, od kojih se ističe najvažnije: ko je naručio Ćuruvijinu egzekuciju, prenosi Blic.

Podsjećamo, Slavko Ćuruvija je ubijen na Vaskrs, 11. aprila 1999. godine, ispred ulaza u zgradu, gdje su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa".  Za njegovo ubistvo optužena su četvorica pripadnika Državne bezbjednosti Srbije. Postupak se vodi pred Specijalnim sudom u Beogradu. 

Suđenje za ubistvo urednika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije od samog početka pratile su brojne kontroverze - lomila su se koplja oko ključnih dokaza (podataka sa baznih stanica), pojedini svjedoci odbijali su da svjedoče iz straha, a dvojica okrivljenih: Ratko Romić i Milan Radonjić, pušteni su da se brane sa slobode.

U gotovo četiri godine, koliko je proces trajao, ispitano je stotinu svjedoka. Analizirana su vještačenja, od kojih je ključni dokaz vještačenje baznih stanica. Ovaj dokaz Viši sud odbacivao je dva puta navodeći da su podaci pribavljeni na nezakonit način, međutim Apelacioni sud ga je oba puta vraćao.

Vještačenje je ukazalo da su se Miroslav Kurak i Ratko Romić nalazili na mjestu zločina. Njihovi pozivi sačuvani su na baznoj stanici na Radio Beogradu.

Pored toga, tužilaštvo je za ključno svjedočenje uzelo iskaz Milorada Ulemeka Legije, bivšeg komandanta jedinice JSO koji služi maksimalnu kaznu zbog ubistva Zorana Đinđića. Međutim, kada je slučaj došao do suda, Ulemek je naveo kako je dobio prijetnje zbog svjedočenja.

Uprkos gotovo četiri godine suđenja, izvođenja dokaza, saslušanja svjedoka, ali i epiloga koji čeka danas u Specijalnom sudu, nadležni organi nisu uspjeli da odgovore na neka od najvažnijih pitanja - nisu otkriveni i procesuirani nalogodavci.

Komentari

NA VRH