SRBIJA

Vučić razmišlja o održavanju izbora, stanje s koronavirusom dosta bolje

Vučić obišao radove na izgradnji pružnog vijadukta "Čortanovci". Instagram

Avaz.ba

21.4.2020

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je da je epidemiološko stanje u Srbiji bolje te da se zbog poboljšanja zdravstvene situacije počelo razmišljati o nastavku izborne kampanje i raspisivanju izbora. Tokom obilaska radova na izgradnji pružnog vijadukta "Čortanovci" kod Novog Sada, Vučić je najavio da će Srbija do oktobra 2021. imati brzu prugu Beograd - Novi Sad.  

Također je istakao da je epidemiološka situacija u glavnom gradu Vojvodine veoma povoljna i da je skoro pa ugašeno epidemiološko žarište u Novom Sadu. 

U posljednja tri dana Novi Sad je uvjerljivo najbolji po postotcima, što znači da tu imamo najniži postotak zaraženih od koronavirusa u velikim gradovima - naveo je on. 


Broj oboljelih u padu

U tom kontekstu mediji navode da broj oboljelih pada u cijeloj Vojvodini, pa se u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) u Novom Sadu od te zaraze trenutno liječi 100, a u Općoj bolnici u Pančevu 144 pacijenta. 

Od toga je u Novom Sadu na mehaničku ventilaciju priključeno sedam, a u pančevačkoj bolnici dva pacijenta. U Srbiji je ukupno 6.630 zaraženih koronavirusom. 


Uskoro zasjeda Skupština

S obzirom na povoljniju epidemiološku situaciju, Vučić je najavio da će najvjerovatnije početkom sljedeće sedmice, prvi put od izbijanja zdravstvene krize, zasjedati Skupština Srbije te da se razmišlja o održavanju odgođenih općih izbora. 

Aleksandar Vučić rekao je da će o datumu i načinu održavanja izbora prvo razgovarati s političkim strankama s kojima je imao ranije razgovore, i to prije ukidanja vanrednog stanja, prenijela je agencija Beta.

Opći izbori u Srbiji trebali su biti održani 26. aprila, ali su zbog pandemije koronavirusa odgođeni. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.