TUGA U NIŠU

Preminula još jedna porodilja u KC Niš sa simptomima koronavirusa: Danima bila na respiratoru

Druga trudnica koja je za sedam dana preminula u KC Niš

Nakon porođaja, došlo je do novog srčanog zastoja i uprkos našim naporima, porodilja je preminula. KC Niš

Avaz.ba

28.7.2020

Trudnica (34) iz Vranja koja je bila na respiratoru u KC Niš, sinoć je rodila muško dijete, ali je ubrzo nakon porođaja preminula.

- U posljednjih 24 sata došlo do progresivnog pogoršanja zdravstvenog stanja trudnice. Na kontrolnom ultrazvuku utvrđeno je da je plod vitalan, pa je multidisciplinarni tim ljekara sastavljen od ginekologa, anesteziologa i pedijatra zbog prijetećeg smrtnog ishoda majke, obavio porođaj carskim rezom. Intervencija je zahtijevala nadljudske napore ljekara, u više navrata rađena je reanimacija i dijete je rođeno živo. Beba koja je rođena u 26. gestacijskoj sedmici nalazi se na odjeljenju Neonatologije Kliničkog centra u Nišu – saopštio je Radmilo Janković, načelnik Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš.

On je izrazio žaljenje što je majka preminula.

- Nakon porođaja, došlo je do novog srčanog zastoja i uprkos našim naporima, porodilja je preminula – rekao je Janković.

Trudnica je u nišku bolnicu sa simptomima zaraze koronavirusom stigla 3. jula, a od 18. jula nalazila se na respiratoru.

Njoj je nekoliko puta rađen test na koronavirus, ali je on svaki put bio negativan.

Anđelka Slavković, direktor Klinike za dječju hirurgiju i ortopediju kazala je da je beba trenutno u stabilnom stanju.

- Ona je porođena sinoć oko 20 sati carskim rezom, rodila je dijete teško 900 grama. Nažalost, majka je preminula, a beba je preživjela. Dijete je na mehaničkoj ventilaciji i trenutno nije životno ugroženo – saopštila je Slavković .

Ovo je druga porodilja koja je preminula od posljedica zaraze koronavirusom u niškoj bolnici. A.P. iz Orljana koja je također bila na respiratoru podlegla je zarazi 21. jula dan nakon što je rodila muško dijete koje je također preminulo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.