JASNA PORUKA

Izvjestilac Evropskog parlamenta: Vojna vježba s Bjelorusijom i Rusijom ne pomaže napretku Srbije

Evropska perspektiva je, također, i o jasnim izborima vanjske politike, posebno u današnjoj geopolitici, poručio je Bilčik

A. J.

Bilčik: Srbijanska diplomatija traži podršku Evropske unije

Foto: Twitter


Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocijenio je da zajednička vojna vježba s Bjelorusijom i Rusijom ne pomaže napretku Srbije u eurointegracijama.

Bilčik je podsjetio 13. juna u objavi na svom Twitter nalogu da srbijanska diplomatija traži podršku Evropske unije (EU) pred međuvladinu konferenciju Srbija – EU, koja će se održati 22. juna u Luksemburgu.- Evropska perspektiva je, također, i o jasnim izborima vanjske politike, posebno u današnjoj geopolitici - poručio je Bilčik.

Srbija od 8. do 19. juna učestvuje na trilateralnoj vježbi "Slovensko bratstvo 2021" s Rusijom i Bjelorusijom u bazi Novorosijske gardijske zračno-desantne planinske jedinice na teritoriji Krasnodara, na jugozapadu evropskog dijela Rusije.

  • Bilčekova objava na Twitteru

    Bilčekova objava na Twitteru

    Foto: Printscreen


Na stranici Ministarstva odbrane Srbije navodi se da je "Slovensko bratstvo 2021" taktička vežba specijalnih jedinica s bojevim gađanjem, tokom koje će se uvježbavati realizacija kompleksnih borbenih protuterorističkih zadataka u uvjetima izvođenja informacionih dejstava.

Srbija je 2020. godine otkazala učešće na ovim rusko-bjelorusko-srpskim vježbama, jer su se održavale u Bjelorusiji u trenutku kada je tu zemlju potresala politička kriza nakon predsjedničkih izbora.

Srbija se nedavno pridružila Deklaraciji EU o osudi preusmeravanja "Ryanairovog" aviona u Minsk i hapšenja novinara Romana Protaševiča.

Međutim, zvaničnici Srbije i Belorusije održavaju dobre odnose, a u Srbiju su u aprilu stigla i četiri aviona MiG-29 iz Bjelorusije, koji su isporučeni na osnovu ugovora o vojnotehničkoj saradnji.

Na vojnom aerodromu u Batajnici kod Beograda 9. juna održana je svečanost povodom prijema aviona, kojoj su prisustvovali zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije Petar Cvetković, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, prvi zamenik predsjednika Državnog vojno-industrijskog komiteta Bjelorusije, generalmajor Igor Mihajlovič Demidenko i ambasador Bjelorusije u Beogradu Valerij Briljov.

NA VRH

Podijeli članak na