BRISEL

Rezolucija EP-a o izborima u Srbiji dodatno podijelila opoziciju i vladajuće

EP u usvojenoj u rezoluciji istaknuo je kako "žali zbog činjenice da parlamentarni i lokalni izbori nisu bili u skladu s međunarodnim standardima

Evropski parlament. Anadolija

FENA

8.2.2024

Rezolucija Evropskog parlamenta, kojom je u četvrtak zatražena međunarodna istraga o nepravilnostima na parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji krajem prošle godine, potaknula je podijeljena reagiranja, od optimizma i zadovoljstva oporbe do ljutnje vladajućih i prijekora upućenih Briselu.

Pozvali na obustavu finansiranja Srbije

Rezolucijom, usvojenom s 461 glasom za, 53 protiv i 43 suzdržana, osim ukazivanja na nepravilnosti i zlouporabe na decembarskim izborima 2023., europarlamentarci su pozvali i na obustavu financiranja Srbije, "ako se pokaže da su vlasti u Beogradu izravno uključene u prevaru birača".

Predsjednica Stranke slobode i pravde i čelnica izborne liste Srbija protiv nasilja (SPN) Marinika Tepić nazvala je usvajanje rezolucije EP-a "pozitivnom porukom" koja pomaže građanima Srbije i njezinim institucijama u optimizmu da će idući izbori biti "slobodni i pošteni", prenosi Hina.

Rezolucija razgraničava Aleksandra Vučića od institucija države koje je unakazio i učinio ih suučesnicima u izbornoj krađi, rekla je Tepić novinarima u Strasbourgu nakon što je usvojena rezolucija.

Predsjednik oporbene Demokratske stranke, članice koalicije SPN, Zoran Lutovac u rezoluciji vidi "veliki simbolički značaj" i "spremnost EU-a da prekine praksu podrške stabilokraciji", uz nedvosmislenu podršku "demokratskim procesima u Srbiji čiji su temelj slobodni i pošteni izbori".

Udar na suverenitet Srbije

Istovremeno, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rezoluciji ne pridaje naročit značaj, dok oporbu koja je tražila usvajanje tog dokumenta optužuje za urušavanje suvereniteta vlastite zemlje.

- Rezolucije dođu i prođu, nije ova prva, neće biti ni posljednja, ali će vječno ostati zapisano da su u Srbiji postojale političke stranke i ljudi koji su sami tražili ukidanje suvereniteta vlastite zemlje - objavila je Brnabić danas na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru.

Članica Predsjedništva Srpske napredne stranke (SNS), ujedno potpredsjednica Vlade i ministrica kulture Maja Gojković, ocijenila je da rezolucija EP-a "ne služi na čast ni EU, ni EP", te da "nikako ne može biti u interesu demokratskih vrijednosti u cijelosti".

Gojković drži da je rezolucije "uvreda ne samo političkoj volji suverene države, već se podriva i povjerenje u posvećenost temeljnim europskim vrijednostima samih europskih institucija".

Nevjerojatno je da postoje politički akteri koji su spremni pozvati na zaustavljanje financijskog i gospodarskog rasta Srbije, dodala je Gojković, aludirajući na mogućnost obustave financiranja Srbije ako se pokaže da su srpske vlasti "izravno uključene u prevaru birača".

Slično su intonirane i ocjene druge članice Predsjedništva SNS-a Darije Kisić, također ministrice koja u Vladi Srbije vodi resor za brigu o obitelji i demografiju.

Kisić je, ironično nazivajući opoziciju "proevropskom", istaknula da su njezini predstavnici danas u Strazburu pokazali "pravo antisrpsko lice", te da je "sramotno što izravno istupaju protiv svoje države i svojih građana".

Izbori nisu održani u poštenim uslovima

Evropski parlament u danas usvojenoj u rezoluciji istaknuo je kako "žali zbog činjenice da parlamentarni i lokalni izbori nisu bili u skladu s međunarodnim standardima i predanošću Srbije slobodnim i poštenim izborima zbog ustrajne i sustavne zlouporabe institucija i medija od strane vladajućih radi stjecanja nepoštene i neprimjerene prednosti".

Europarlamentarci napominju da izbori nisu "održani u poštenim uvjetima", a zabrinuti su zbog "navoda o raširenosti i sustavnosti prevara koje su ugrozile integritet izbora u Srbiji", što su u svojim primjedbama istaknuli i međunarodni promatrači čije finalno izvješće se očekuje do kraja veljače.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.