NA SJEDNICI U SRIJEDU

Evropski parlament će raspravljati o izborima u Srbiji

Na prijedlog Evropske narodne partije na plenarnoj sjednici parlamenta od 5. do 8. februara europarlamentarci će glasati o rezoluciji o izborima

Sa jedne od prethodnih sjednica. Euronews

H. J. I.

15.1.2024

Evropski parlament će na narednoj sjednici koja je zakazana u srijedu raspravljati o izborima u Srbiji. 

Većina europarlamentaraca je na početku današnje plenarne sjednice, glasala za prijedlog socijaldemokrata da se na dnevni red sjednice uvrsti i rasprava o stanju u Srbiji nakon posljednjih izbora na osnovu promatračke misije Evropskog parlamenta.

Na prijedlog Evropske narodne partije na plenarnoj sjednici parlamenta od 5. do 8. februara europarlamentarci će glasati o rezoluciji o izborima u Srbiji.

Andreas Šider (Schider), zastupnik Socijaldemokrata podsjetio je da su u Srbiji održani vanredni izbori, još jedni u nizu, na kojima su zabilježene brojne nepravilnosti kojima se podriva izborni proces, a da su vlasti u Srbiji na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem napali međunarodne promatrače kada su javno iznijeli svoja zapažanja.

Prijedlog su podržali i zastupnici Evropske narodne partije. U pojedinim izvještajima se čulo da upravo oni sprječavaju debatu o Srbiji, tražeći da ona bude održana nakon što međunarodna promatračka misija ODIHR-a objavi svoj izvještaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.