NAKON SASTANKA S SARACINOM

Vučić: Srbija je prepoznata kao pouzdan i odgovoran partner u regionu

Specijalni izaslanik Saracin istakao da će politika proširenja i rad na snaženju saradnje među državama Zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta

Sa današnjeg sastanka. INSTAGRAM

A. O.

10.5.2022

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić danas se sastao sa specijalnim izaslanikom Savezne vlade SR Njemačke za države Zapadnog Balkana Manuelom Saracinom.

Sa njim je razgovarao o ekonomskoj saradnji i bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, kao i o regionalnoj situaciji i inicijativama za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.

Vučić je istakao da će Srbija još intenzivnije nastaviti da slijedi svoj evropski put i izrazio očekivanje da će angažman specijalnog izaslanika Saracina dati dodatni zamah saradnji među zemljama Zapadnog Balkana, što bi u znatnoj mjeri doprinjelo očuvanju mira i stabilnosti u regionu.


Vučić je naglasio da je Srbija svojim ozbiljnim i odgovornim pristupom regionalnoj politici prepoznata kao pouzdan i odgovoran partner u regionu, posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima i da pridaje veliki značaj Berlinskom procesu, kao forumu za jačanje regionalne saradnje, unapređenje procesa pomirenja i prevazilaženje nasljeđenih problema iz prošlosti, kao i forumu koji pruža podršku eurointegracijama Zapadnog Balkana kroz konkretne projekte i mjere.

- Srbija se snažno angažuje u svim aktivnostima organizovanim u okviru Berlinskog procesa, a inicijativa "Otvoreni Balkan" predstavlja još jedan proaktivni pristup naše zemlje regionalnom povezivanju - rekao je Vučić.

Srbijanski predsjednik dodao da je od ključnog značaja da se ovi napori prepoznaju i u samoj Evropskoj uniji, kako bi se zemljama regiona pružili podsticaj i ohrabrenje na evropskom putu.


Jačanje saradnje

Vučić je rekao da je Njemačka najveći vanjskotrgovinski partner Srbije i da je Srbija zainteresirana za dodatno jačanje ove saradnje, budući da se sve više profiliše kao jedna od najatraktivnijih i najsigurnijih svjetskih destinacija za investiranje.

Vučić je naglasio kako se Srbija zalaže za punu i dosljednju primjenu Dejtonskog sporazuma, ali se protivi "nametnutim rešenjima koja ne uživaju saglasnost sva tri konstitutivna naroda, smatrajući da ovakve odluke nikako ne mogu da vode prosperitetu i stabilnosti Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju iz Vučićevog kabineta.


Jedini pravi put

Sagovornici su se saglasili da je razgovor jedini pravi put za rješavanje otvorenih pitanja Beograda i Prištine, kao i za postizanje održivog dogovora. Vučić je naglasio kako očekuje konstruktivnu podršku dijalogu i pronalasku kompromisnog rješenja koje će omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primjenu postojećih dogovora, a prije svega formiranje Zajednice srpskih opština, koja izostaje više od devet godina.

U saopćenju se navodi da je specijalni izaslanik Saracin istakao da će politika proširenja i rad na snaženju saradnje među državama Zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta njemačke vanjske politike u narednim godinama, pri čemu je naglasio želju i za jačim angažmanom cele Unije u regionu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.