KORISTI SE I DRON

Nastavlja se potraga za panterom: Tokom noći je mogao preći i 30 kilometara

Teren se pregleda i termalnom kamerom kako bi panter, ukoliko je u blizini, lakše bio uočen

H. J. I.

13.11.2022

Nastavljena potraga za crnim panterom - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U Srbiji se i danas nastavlja potraga za crnim panterom koji je posljednji put viđen u Banji Junaković. Potraga je sinoć okončana zbog guste magle, ali trajat će sve dok životinja ne bude bila uhvaćena.

Kako za Telegraf.rs kaže načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine Nemanja Ivanović, dron kojim se traga za panterom danas nije podignut sa iste lokacije kao jučer.

- Ovog puta dron smo podigli sa brda iznad Banje Junaković, jer odatle imamo bolju preglednost terena - objasnio je.


Osim dronom, teren se pregleda i termalnom kamerom kako bi panter, ukoliko je u blizini, lakše bio uočen.

Ne može da bude tačno poznato gdje se panter trenutno nalazi jer je životinja neumorna i, kako kaže Ivanović, tokom noći može da pređe i do 30 kilometara.

Dron je sa termalnom kamerom, a dobili su ga od JP "Vode Vojvodine".


- Formiran je krizni štab, prestavnici policijske uprave Apatin, Sombor, mi iz inspekcije za šumarstvo i lovstvo, Vode vojvodine, i Vojvodina šume a po potrebi ćemo možda uključiti i iz lovačkih udruženja. Nadam se da će nam panter ostati u okolini ovih sela, da nam neće otići u Gornje Podunavlje jer je ono naš amazon, zbog čega bi bilo jako teško da ga lociramo. Više bih volio da ga nađemo bliže, u urbanim sredinama - rekao je ranije Ivanović za Telegraf.rs.

Podsjetimo, crni panter prvi put je primijećen u selu Sonta, u okolini Apatina. U okolnoj šumi primijećeni su njegovi tragovi, a jučer je na mrežama osvanuo snimak da je viđen u Banji Junaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.