VRLO ZABAVAN NAČIN

Evo kako se Call of Duty bori protiv varalica: Razotkrivaju ih tokom igre

Kreću u ozbiljno suzbijanje takvog ponašanja

Sistem čak ne mora ni da označi igrača kao varalicu u skoku. Activision

E. Ag.

28.11.2023

Tim koji razvija Call of Duty pokušava da ostane korak ispred onih koji varaju, kako bi stvorili najbolje moguće iskustvo za poštene igrače.

Najnoviji potez 

U tom nastojanju, najnoviji potez developera možda je i najsmješniji do sada. Oni su, naime, najavili da će varalicama, odnosno "čiterima", mehanizam nazvan "Splat" onesposobiti padobran kada ih otkrije, zbog čega će padati na zemlju kao iz topa ispaljeni, i "razmazati se" kada stignu do nje.

Ovo je dizajnirano tako da privuče što više pažnje ka onima koji varaju u popularnoj pucačini, a developeri su rekli da će biti "očigledno" ko ne poštuje pravila.

Donedavno, programeri su držali varalice u igri, vjerovatno kako bi prikupljali podatke i nalazili načine kako da se što bolje izbore sa njima. Sada, međutim, kreću u ozbiljno suzbijanje takvog ponašanja, i kažu da su njihovi novi alati "zabavni", prenio je Engadget.

Sumnjivo ponašanje

Sistem čak ne mora ni da označi igrača kao varalicu u skoku. Ako ih "uhvati" na zemlji, onda će lik kojeg kontrolišu nastradati pri sljedećem skoku. Tako će, naprimjer, jednostavan skok moći da ih eliminiše, piše B92.

Ovo se, naravno, neće nasumično koristiti protiv igrača koji igraju pošteno, niti će moći da se aktivira samo na osnovu iskaza nekoga drugog u igri. Algoritmi mašinskog učenja moraju da verifikuju sumnjivo ponašanje prije nego što eliminišu nekog igrača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.