ŠOKANTNA PRESUDA

Albanski autistični haker osuđen na doživotnu kaznu u bolničkom zatvoru: Ukrao 90 klipova GTA 6

Sudija je istakao da Kurtajevi izuzetni tehnički talenti i namjera da se bavi cyber kriminalom predstavljaju visok rizik za društvo

Osamnaestogodišnji Arion Kurtaj. Facebook

E. Ag.

25.12.2023

Osamnaestogodišnji Arion Kurtaj, mladi haker s Oksforda koji je porijeklom Albanac, proglašen je krivim i osuđen na neodređeno vrijeme bolničkog liječenja zbog svojih uloga u seriji cyber napada, uključujući i krađu i objavljivanje dijelova dugo iščekivane igre Grand Theft Auto (GTA).

Renomirane tehnološke kompanije

Kurtaj, autistični mladić, bio je ključni član međunarodne hakerske grupe "Lapsus$", odgovorne za napade na renomirane tehnološke kompanije poput Ubera, Nvidije i Rockstar Games, nanoseći im štetu od gotovo 10 miliona dolara. Poznata po stvaranju popularnog serijala igara GTA, kompanija Rockstar Games bila je jedna od žrtava ovog napada.

Prema odluci suda, Kurtaj će provesti ostatak svog života u bolničkom smještaju u Ujedinjenom Kraljevstvu. Sudija je naglasio da će se njegovo zadržavanje u bolnici produžavati do trenutka kada se više ne smatra opasnim za javnost. Istakao je da Kurtajevi izuzetni tehnički talenti i namjera da se bavi cyber kriminalom predstavljaju visok rizik za društvo.

Procjena mentalnog zdravlja

Sud je također saznao da je Kurtaj u pritvoru bio nasilan i da je protiv njega bilo podnijeto na desetine prijava o povredama i materijalnoj šteti. Od porote je zatraženo da se utvrdi da li je počinio navodna djela ili ne, kao i da je ih je počinio sa zločinačkom namjerom, zbog njegovog teškog autizma, piše 24sedam.rs.

Procjena mentalnog zdravlja koja je korištena kao dio saslušanja o izricanju kazne kaže da je on "nastavio da izražava namjeru da se što prije vrati cyber kriminalu" i da je "bio veoma motivisan".

Nakon što je bio na kauciji zbog hakovanja Nvidije i još jedne kompanije, nastavio je sa hakovanjem, uprkos tome što mu je zaplijenjen laptop. Kurtaj je potom uspio da provali u "Rockstar Games", koristeći svoj hotelski TV i mobilni telefon, prilikom čega je ukrao 90 klipova neobjavljenog i dugoočekivanog GTA 6.

Provalio je u interni sistem za slanje poruka kompanije "Slak" gdje je napisao "ako me Rockstar ne kontaktira na Telegramu u roku od 24 sata, počet ću da objavljujem izvorni kod". Nakon čega je postavio klipove i izvorni kod na forum pod korisničkim imenom "TeaPotUberHacker".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.