SJEVERNA TAČKA

Naučnici na Grenlandu otkrili DNK star dva miliona godina

DNK je samoreplicirajući materijal koji sadrži genetsku informaciju u živim organizmima

DNK star dva miliona godina. Reuters

E. A.

18.1.2023

Naučnici su identifikovali DNK životinja, biljaka i mikroba star dva miliona godina, što doseže najdalje u prošlost do sada, iz sedimenta koji potiče sa krajnje sjeverne tačke Grenlanda.

Istraživači su saopćili da detektovani fragmenti DNK pripadaju mamutima, jelenima, zečevima, leminzima i guskama, kao i topoli, brezi i tuji, navode Nezavisne novine.

Genetska informacija

DNK je samoreplicirajući materijal koji sadrži genetsku informaciju u živim organizmima.

Mamut je bio rođak slona koji je u dalekoj prošlosti lutao Sjevernom i Centralnom Amerikom, dok nije izumro sa ostalim velikim sisarima tokom velikog ledenog doba prije oko 10.000 godina. Ovo otkriće pokazuje da je vrsta zahvatala šire područje nego što se do sada smatralo.

- Niko nije mogao da predvidi da je na Grenlandu postojala takva raznovrsnost biljaka i životinja prije dva miliona godina, u vrijeme kada je klima bila veoma slična onome što očekujemo za nekoliko godina zbog globalnog zagrijavanja - izjavio je Eske Vilerslev, direktor Fondacije centra za geogenetiku Lundbek i lider studije objavljene u žurnalu "Priroda", prenosi Srna.

Pet lokacija 

Studija je pokazala da DNK, pod odgovarajućim uslovima, može da opstane mnogo duže nego što se do sada pretpostavljalo.

Vilerslev je rekao da sada ne bi bio iznenađen da se pronađe DNK star četiri miliona godina.

Istraživači su izvukli i sekvencionirali DNK i 41 sedmentna uzorka bogatih organskim materijama uzetih sa pet lokacija na poluostrvu Peri lend, koje zalazi u Arktički okean.

Identifikovano je ukupno preko 100 vrsta životinja i biljaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.