TELESKOP JAMES WEBB

NASA zabrinula naučnike: Odlomio se ogroman komad Sunca

Izbočine su usidrene za površinu Sunca i šire se napolje u Sunčevoj vrućoj spoljašnjoj atmosferi - zvanoj korona

ESA/NASA

N. Aj.

10.2.2023

Ove sedmice, NASA-in svemirski teleskop „James Webb“ primijetio je nešto nevjerovatno što je zabrinulo i uzbudilo naučnike.

Prognostičarka svemirskog vremena Tamita Skov (Tamitha) podijelila je video sekvencu koja prikazuje intenzivan vihor.

Polarni vrtlog

- Hajde da pričamo o polarnom vrtlogu! Materijal sa sjeverne prominence upravo se odvojio od glavnog filamenta i sada kruži u masivnom polarnom vrtlogu oko sjevernog pola naše zvijezde - rekla je i dodala:

- Implikacije za razumijevanje solarne atmosferske dinamike iznad 55 stepeni ovdje se ne mogu precijeniti.

SpaceVedr.com je objavio da je srednje velika, snažna Sunčeva baklja čak izbacila kratkotalasni radio iznad Tihog okeana u utorak, 7. februara, prenosi unilad.com.

Solarne širine

Prema NASA-i, eruptivni solarni prominent, također poznat kao filament, je velika, svijetla karakteristika koja se proteže napolje od površine Sunca.

Izbočine su usidrene za površinu Sunca i šire se napolje u Sunčevoj vrućoj spoljašnjoj atmosferi - zvanoj korona.

Prominencijama je potrebno samo jedan dan da se formiraju, ali mogu da traju u koroni mjesecima, petljajući stotinama hiljada milja u svemir.

Skot Mekintoš (Scott Mackintosh), solarni fizičar i zamjenik direktora u Nacionalnom centru za istraživanje atmosfere u Boulderu u Koloradu, rekao je da, iako nije vidioo ovakav vrtlog, nešto čudno se obično dešava na solarnim širinama od 55 stepeni jednom u svakom solarnom ciklusu.

Prema Mekintošu, solarne baklje i Sunčeve pjege se mogu očekivati jer je Sunce u ovom trenutku aktivnije nego ikada.

- Jednom u svakom solarnom ciklusu, formira se na 55 stepeni geografske širine i počinje da maršira do solarnih polova. Veoma je radoznalo. Postoji veliko „zašto“ pitanje u vezi s tim. Zašto se samo jednom pomjeri prema polu, a zatim nestane i onda se magično vrati tri ili četiri godine kasnije u potpuno istom regionu - rekao je za Space.com.

Sunčeva površina

Iako naučnici znaju da filamenti mogu da otkinu Sunčevu površinu, tek treba da posmatraju ovakav vrtlog.

Međutim, istraživači su ograničeni u svojim zapažanjima jer nemaju pristup polarnim regionima Sunca – koji igraju integralnu ulogu u solarnom magnetnom ciklusu.

- Sunce možemo posmatrati samo iz ravni ekliptike - ravan u kojoj kruže planete - rekao je Mekintoš.

Međutim, sa misijom Solar Orbiter Evropske svemirske agencije koja je u toku, možda smo bliže razumijevanju kako ove istaknutosti funkcionišu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.