JAPAN

Astronom snimio udar meteorita u mjesec: Bljesak viđen i na Zemlji

Trenutak udara je snimio Daiči Fudži, a snimak je nastao 23. februara

Japanski astronom snimio udarac meteorita u Mjesec. Screenshot

N. H.

13.3.2023

Japanski astronom je uspio snimiti bljesak koji je nastao poslije udara meteorita u Mjesec, a koji je bio vidljiv na „noćnoj strani“ istog.

Trenutak udara je snimio Daiči Fudži (Daichi Fujii), kustos u Muzeju grada Hiratsuke. Taj poduhvat mu je uspio pomoću kamera postavljenih u svrhu praćenja mjeseca.

Space.com piše, da je snimak nastao 23. februara, a čini se da je metorit udario u krater Ideler L, sjeverozapadno od kratera Pitiscus.

Intenzivna toplota

Meteori putuju brzinom od oko 48.000 km/h i njihovi udari stvaraju intenzivnu toplotu i kratere, a u isto vrijeme i sjajan bljesak svjetlosti.

Udari u Mjesec se mogu vidjeti sa Zemlje, ali ako su dovoljno veliki i ako se događaju u području lunarne noći okrenutom prema našoj planeti.

Novi krater bi mogao imati prečnik od desetak metara, a moguće je da ga je snimio i NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiter ili indijska lunarna sonda Chandrayaan 2.

Sudaraju se svakodnevno

Iako se meteori sudaraju sa Zemljom svakodnevno, većina ih u potpunosti izgori u kontaktu s atmosferom. Za razliku od Zemlje, Mjesec ima veoma tanku egzosferu, što znači da meteori koji inače ne bi stigli do Zemljine površine obično padaju na površinu Mjeseca zbog čega je prekriven kraterima.

Snimanje ovakvih događaja ima i naučnu vrijednost jer pomaže naučnicima da otkriju stopu utjecaja na površinu Mjeseca. To je izuzetno važno jer se SAD i druge zemlje pripremaju da pošalju astronaute na lunarnu površinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.