SVIJETLE TAČKE

Naučnike zapanjila najstarija crna rupa koju su do sada otkrili, nije kao druge

Crna rupa u središtu galaksije CEERS 1019 je stara više od 13 milijardi godina, a njene karakteristike su zapanjile naučnike

Jedna od crnih rupa dok ''guta'' zvijezdu. Twitter

M. Z.

20.7.2023

Naučnici su pomoću Džejms Veb svemirskog teleskopa pronašli najstariju crnu rupu do sada. Do otkrića su došli dok su posmatrali CEERS 1019, drevnu galaksiju koja se formirala oko 570 miliona godina nakon Velikog praska. Međutim, naučnike su zapanjile karakteristike crne rupe u središtu ove galaksije.

9 miliona puta teža 

Naime, ova crna rupa je "samo" 9 miliona puta teža od našeg Sunca, što je "daleko manje od ostalih crnih rupa koje su postojale u ranom univerzumu, a koje su detektirane pomoću drugih teleskopa", objašnjava NASA u zvaničnom saopćenju.

Ovi giganti obično sadrže više od milijardu solarnih masa, što ih čini lakšim za detekciju jer su značajno svjetliji.

Iako se i dalje smatra supermasivnom, crna rupa u središtu CEERS 1019 galaksije je misterija za naučnike, kojima nije jasno kako se tako mala crna rupa formirala u periodu koji je poznat po gigantskim crnim rupama. Ipak, i sama galaksija posjeduje neke interesantne karakteristike.

Kako kaže NASA, CEERS 1019 galaksija je primijećena kao niz trostrukih svijetlih tačaka, a ne kao jedinstvena formacija u obliku diska poput mnogih drugih galaksija.

- Nismo navikli da vidimo toliko strukture na slikama s ove udaljenosti - kaže Džejhan Kartaltip, naučnica koja je učestvovala u istraživanju.

Usisava plin

Utvrđeno je da ova galaksija usisava ogromnu količinu plina dok istovremeno stvara nove zvijezde.

Spajanje galaksija je možda uzrok aktivnosti galaksijine crne rupe, što bi također moglo dovesti do povećanog broja formacije zvijezda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.