GLEDAJTE U NEBO

Za vikend ne propustite meteorsku kišu

Meteorska kiša svoj vrhunac doživljava ovog vikenda, u noći sa 12. na 13. avgust

Meteorska kiša. Instagram

M. Z.

9.8.2023

Svake godine noćno nebo između 7. jula i 24. avgusta posebno je lijepo, a posebno ako ga posmatrate s područja s minimalnim svjetlosnim zagađenjem.

Izvanredni uvjeti

Meteorska kiša svoj vrhunac doživljava ovog vikenda, u noći sa 12. na 13. avgust.

Uvjeti za posmatranje meteora ove su godine izvanredni s obzirom na to da Mjesec svojom svjetlošću skoro uopće neće ometati vidljivost ove nebeske pojave, a i vremenska prognoza za vikend je dobra. Na nebu ih se može vidjeti više od 100 u jednom satu.

Ovu kišu meteora uzrokuje prolazak Zemlje kroz rep kometa Swift-Tuttle, koji je posljednji put prošao Sunčevim sistemom 1992. Za puni krug oko našeg Sunca potrebne su mu 133 zemljine godine, no zato njegov dug rep svake godine omogućava da uživamo u kiši zvijezda padalica, odnosno Perzeidima.

Astronomi također preporučuju da se ne gleda direktno u radijant, ishodišnu tačku meteorskog roja, a preporuka je da se posmatraju ležeći na tlu. Također, dobro je znati da nam se oči moraju barem 30 minuta prilagođavati na noćne uvjete.

Nebeski spektakl

Perzeidi se mogu vidjeti cijelu noć sve do pred zoru, stoga ako ste u mogućnosti, pronađite neko mjesto u prirodi gdje nema velikog svjetlosnog zagađenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.