OTVORENI KOD

IBM i NASA se udružuju: Grade Al model za nauku o Zemlji

Novi model će služiti kao osnova za novu klasu nauke o klimi i Zemlji

Al model za nauku o Zemlji. YouTube

M. Z.

16.8.2023

NASA procjenjuje da će njene naučne misije o Zemlji generirati oko četvrt miliona terabajta podataka samo u 2024. godini.

Neobrađeni podaci

Kako bi naučnici o klimi i istraživačka zajednica efikasno koristili ovu gomilu neobrađenih satelitskih podataka, IBM, HuggingFace i NASA će sarađivati na izgradnji geoprostornog modela otvorenog koda.

Novi model će služiti kao osnova za novu klasu nauke o klimi i Zemlji. Novi AI sistemi će moći da prate krčenje šuma, predvide prinose usjeva i emisije plinova stakleničkih bašta.

Za ovaj projekt IBM je iskoristio svoj nedavno objavljeni model Watsonx.ai. To je osnovni model koji je koristio godinu podatke s NASA-inog satelita Harmonized Landsat Sentinel-2 (HLS).

Ti podaci se prikupljaju putem dva Sentinel-2 satelita Evropske svemirske agencije (ESA). Sateliti su osmišljeni za prikupljanje optičkih snimaka visoke rezolucije nad kopnenim i obalnim područjima u 13 spektralnih kanala.

Što se tiče HuggingFaceaa, kompanija će hostovati model na svojoj AI platformi otvorenog koda. Prema IBM-u, finim podešavanjem modela na "označenim mjestima koja su obilježena od stručnjaka kao rizična za poplave i požare", tim je uspio da poboljša performanse modela za 15 posto u odnosu na trenutno stanje tehnike koristeći upola manje podataka.

- Suštinska uloga tehnologije otvorenog koda je ubrzanje otkrića kritičnih oblasti kao što su klimatske promjene. To nikad do sada nije bilo jasnije - rekao je Sriram Raghavan, potpredsjednik IBM-a.

Brža rješenja

- Kombiniranjem IBM-ovog osnovnog modela usmjerenog na stvaranje fleksibilnih sistema vještačke inteligencije za višekratnu upotrebu s NASA-inim satelitskim podacima Zemlje i korištenjem na AI platformi otvorenog koda, HuggingFacea, možemo da iskoristimo moć saradnje za implementaciju bržih i efektivnijih rješenja koja će poboljšati našu planetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.