ISTRAŽIVANJE

Naučnici otkrili da se iz oklopa kornjača mogu dobiti podaci o nuklearnim aktivnostima

Istraživači su se fokusirali na kornjače koje su bile udaljene te one iz područja koja su bila izložena nuklearnoj kontaminaciji

Oklopi kornjača ''pričaju'' priče. naturecanada.ca

M. Z.

23.8.2023

Oklopi kornjača mogli bi nam otkriti mnogo toga o nuklearnoj kontaminaciji, objavili su stručnjaci. Jednako kao što godovi drveća mogu ''ispričati'' mnogo toga o klimi, a jezgre leda o prošlim temperaturama, tako i kornjačini oklopi mogu biti veoma informativni. 

Nakupljanje urana

Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu PNAS Nexus i istražuje kako se uran nakuplja u vanjskim oklopima chelonijama, reda gmazova koji uključuje kornjače.

- Kada promatramo naslijeđe nuklearnog testiranja i proizvodnje u 20. stoljeću, moramo uzeti u obzir ove životinje i njihovo proživljeno iskustvo u područjima gdje su se te aktivnosti dogodile - navodi se u istraživanju, prenosi Guardian.

Istraživači su se fokusirali na kornjače koje su bile udaljene te one iz područja koja su bila izložena nuklearnoj kontaminaciji i izmjerili su uran koji je bio prisutan u vanjskom oklopu kosti koji je obično napravljen od keratina. Svaki sloj oklopa odgovara jednoj godini kornjačinog života i tako može otkriti šta se dogodilo u okolini kornjače.

Istraživači su promatrali istočnu kornjaču iz Ouk Ridža, Tenesija, SAD. Ouk Ridž je mjesto nuklearnog postrojenja koje proizvodi i prerađuje uran od 1943. Kornjača koja je proučavana sakupljena je iz ovog područja 1962. i možda ima bioakumulirane radionuklide ili radioaktivne materijale iz otpadnih proizvoda urana u tom području. Istraživači su uspjeli identificirati izotopski sastav urana na oklopima ovih kornjača.

Informacije o ljudskoj aktivnosti

Istraživanje podupire ideju da te životinje mogu bioakumulirati radionuklide koje stvaraju ljudi ili iz okoliša. Također podupire ideju da te životinje, koje često žive dugo, mogu bilježiti informacije o ljudskoj aktivnosti s nuklearnim radnjama tokom dugog razdoblja.

- Predviđamo da će kombiniranje analiza povijesno prikupljenih i modernih uzoraka značajno proširiti naše sposobnosti praćenja okoliša budući da se odnose na tekuće probleme nuklearne kontaminacije - navodi se u studiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.