DOBRO OČUVANA

Pronađena kožna dječija cipela stara 2.000 godina: Odgovara broju 30

Zbog prezervativnih efekata te soli, organski ostaci su naročito dobro očuvani, nasuprot drugim iskopavanjima, sa malo takvih pronalazaka

Nekoliko pronalazaka kožnih cipela je već zabilježeno u Dirnbergu. German Mining Museum

E. Ag.

3.9.2023

Izuzetno dobro očuvana kožna cipela djeteta iz željeznog doba pronađena je u Austriji tokom iskopavanja u Dirnbergu, u blizini historijski značajnog grada Halajn.

Od 2001. godine njemački muzej rudarstva u Bohumu, dio Istraživačkog muzeja Lajbnic, izvodi rudarska arheološka istraživanja u oblasti Dirnberga. Dirnberg kod Salcburga je poznat po rudarenju kamene soli, već u vrijeme željeznog doba.

Dizajn cipele 

Zbog prezervativnih efekata te soli, organski ostaci su naročito dobro očuvani, nasuprot drugim iskopavanjima, sa malo takvih pronalazaka. Tokom ovogodišnje kampanje u tunelu Georgenberg, svjetlost je ugledala dječija cipela napravljena od kože, piše ArkeoNews.

Ta cipela od kože odgovara današnjoj cipeli veličine 30. Oblik, kao i vezice poput pertli, vjerovatno napravljene od lanenog materijala, još su čitavi. Dizajn cipele dodatno razjašnjava njenu proizvodnju, najvjerovatnije u drugom stoljeću prije nove ere, prenosi Nauka.rs.

- Organski materijali se obično raspadnu tokom vremena. Pronalasci poput ove dječije cipele, kao i ostataka platna ili izmeta, poput pronađenih u Dirnbergu, pružaju izuzetno rijedak uvid u život rudara iz željeznog doba - rekao je vođa istraživačkog projekta prof. dr. Tomas Štelne.

Nekoliko pronalazaka kožnih cipela je već zabilježeno u Dirnbergu, ali je dječija cipela uvijek nešto specijalno, pošto dokazuje prisustvo djece pod zemljom.

Vezice od lanenog materijala

Osim toga, u ovom slučaju, kao izuzetak, ostatak vezice od lanenog materijala je sačuvan. Tako se može zaključiti kako je obuća vezivana.

Arheolozi su u blizini pronašli i druge organske materijale, tj. dio drvenog ašova u obliku sječiva i ostatke krzna sa vezicama, vjerovatno dio krznene kapuljače.

Istraživački rad na preistorijskoj proizvodnji soli u Dirnbergu kod Halajna u Austriji dio je dugoročnog istraživačkog projekta u saradnji sa Institutom za arheološke nauke na Rurskom univezitetu u Bohumu, a finansira ga kompanija za proizvodnju soli „Salinen“ Austrija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.