ZABILJEŽENO JOŠ SLUČAJEVA

Oči bebe postale indigo plave nakon što joj je dat lijek protiv COVID-19

Ljekari su bili u šoku kada je promijenjena boja očiju šestomjesečnog dječaka nakon što je započeo terapiju favipiravirom

Oči promijenile boju nakon lijeka. Paveewan Jiravisitkul

M. Z.

5.9.2023

Braon oči bebe od svega šest mjeseci postale su indigo plave nakon što mu je dat antivirusni lijek favipiravir za liječenje COVID-19, javio je LiveScience. Ovaj slučaj je neobičan, ali nije prvi put da su doktori prijavili promjenu boje očiju nakon prepisivanja favipiravira za koronavirus. Šta je razlog za ovaj bizaran efekt?

Favipiravir ubija viruse 

Favipiravir je antivirotik koji se koristi da ubije različite vrste virusa, uključujući i influencu i ebolu, tako što sprečava viruse da repliciraju svoj genetski materijal. Specifično dobro djeluje na viruse koji koriste RNK kao genetski materijal. Dok virusi prave kopije svog RNK, lijek se ubacuje u molekule RNK koji još rastu i izaziva mutacije. Tokom rane 2020. lijek je odobren u Kini za liječenje SARS-CoV2, koji je zasnovan na RNK. Od tada nekoliko zemalja, uključujući Indiju i Tajland, odobrilo je korištenje lijeka za liječenje COVID-19. U Tajlandu favipiravir je glavni antivirotik koji se daje djeci zaraženoj koronom.

Uobičajene nuspojave favipiravira su dijareja, pad u broju bijelih krvnih zrnaca i povišen nivo mokraćne kiseline u krvi, koja, ako se ne liječi, može da izazove mučninu i da dovede do stvaranja kamena u bubrezima. Ipak, više puta je zabilježena i pojava promjene boje očiju.

Neobična nuspojava prvi put je prijavljena u decembru 2021., kada su mladiću od 20 godina braon oči odjednom postale plave, i to dan nakon što je popio prvu dozu. Ljeto prije toga jedna grupa doktora imala je pacijenta koji je došao u bolnicu s ultraljubičastom lampom da bi im pokazao da su mu oči fluorescentne nakon što je popio favipiravir. Tokom 2022. prijavljen je i slučaj fluorescentnih mrlja u bionjačama troje ljudi, kao i na noktima i zubima. Naravno, nakon što su počeli da koriste ovaj lijek.

Gomilanje plavog pigmenta

Najnoviji slučaj je promjena boje očiju kod šestomjesečnog dječaka. Prema izvještaju objavljenom u žurnalu ''Frontiers in Pediatrics'', dječak je odveden u bolnicu u Tajlandu nakon što je dobio visoku temperaturu i kašalj. Kada je utvrđeno da je pozitivan na COVID-19, date su mu tablete favipiravira i sirup s tim lijekom. Poslije samo 18 sati njegova majka primijetila je promjenu u njegovim očima, koje su do tada bile tamno braon. Odjednom su na svjetlu bile plave. Nakon što je pregledao dijete, doktor je otkrio gomilanje plavog pigmenta u obje rožnjače.

Dječak je primao favipiriv tri dana, nakon čega su simptomi COVID-19 postali mnogo blaži. Doktori su zaustavili daljnju terapiju zbog čudne promjene boje očiju. Pet dana nakon toga oči dječaka su ponovo imale uobičajenu boju.

- Uobičajeno je da boju očiju određuje dužica, a ne rožnjača. Određuje je količina pigmenta koja je prisutna u dužici od rođenja - rekao je za ''LiveScience'' dr. Vik Šarma, očni hirurg iz Klinike LondonOC u Britaniji, koji nije bio uključen u ovaj slučaj.

Vjeruje se da je plava boja koju je izazvao favipiravir može da bude posljedica načina na koji tijelo procesuira lijek: kada se on rastvori, moguće je da otpušta fluorescentne hemikalije koje se iz nekog razloga sakupljaju u rožnjači, dodao je Šarma. Kao dokaz toga navode se primjeri fluorescentnih fleka u noktima i kosi kod pojedinih pacijenata.

Nepoznat dugotrajan efekt

U novoj studiji ljekari su napisali da promjena boje očiju može biti posljedica lijeka, njegovih metabolita ili dodatnih sastojaka u tabletama poput titanij-dioksida i oksid željeza. Tablete favipiravira povremeno su bile fluorescentne pod ultraljubičastim svjetlom u laboratoriju, primijetili su oni, pa je moguće da su se te fluorescentne komponente gomilale u različitim tkivima.

Ljekari su pregledali oči dječaka dvije sedmice nakon što je izliječen od korone i više nije bilo nikakvih znakova problema s njegovim očima. Međutim, napisali su oni, nije poznato da li je moguće da ta promjena boje očiju može da ima dugotrajni efekt, piše Telegraf.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.