ODRŽANA KONFERENCIJA

NASA objavila izvještaj stručnjaka o NLO: Nemamo dokaze da je riječ o vanzemaljcima

Veruju da život postoji i van Zemlje

NASA objavila izvještaj o NLO. NASA

D. R.

14.9.2023

NASA je 9. juna 2022. godine najavila da će oformiti tim da ispita neidentifikovane vazdušne fenomene, prijave pojava na nebu koje nisu uspješno identifikovane kao letjelice ili kao poznati prirodni fenomeni, iz naučne perspektive.

- Agencija NASA je izabrala 16 pojedinaca da budu dio nezavisnog istraživačkog tima o neidentifikovanim vazdušnim fenomenima. Riječ je o ekspertima za nauku, vazduhoplovstvo i analizu podataka. Ovaj nezavisni tim predvodi astrofizičar Dejvid Spergel, koji je predsjednik „Simons“ fondacije u Njujorku i bio je šef katedre za astrofiziku Univerziteta Prinston – navedeno je na sajtu agencije.

Podsjećamo, u julu je Kongres SAD održao saslušanje o NLO, kada je jedan bivši obavještajac Dejvid Graš rekao da je apsolutno siguran da vlada ima dijelove UAP i tijela njihovih vanzemaljskih pilota, ali za to nije pružio dokaze, niti je rekao da je bilo šta od toga lično vidio.

Posmatranje Zemlje i svemira

- NASA ima različite postojeće instrumente za posmatranje Zemlje i svemira, zajedno sa ogromnom arhivom podataka, koji mogu da budu velika korist u proučavanju UAP. Iako flota NASA za proučavanje Zemlje iz orbite obično nema najbolju revoluciju da primjeti relativno male objekte poput UAP, njihovi senzori mogu biti iskorišćeni da se prate lokalni okeanski i atmosferski uslovi koji se poklapaju sa detektovanjem UAP drugim metodama - dodaje se u izvještaju. "Instrumenti NASA mogu imati ključnu ulogu u utvrđivanju da li su specifični faktori u okruženju povezani sa prijavom UAP.

- Potraga za tragovima vanzemaljske tehnologije je prirodni nastavak ovih istraživanja. Još 2017. godine Džil Tarter, pionirka potrage za vanzemaljskom tehnologijom, smislila je izraz "tehnopotpis" da bi pretpostavila šta može da se detektuje. Danas smatramo tehnopotpise otiscima prstiju napredne civilizacije kao što metaboličke proizvode ili razmjeru gasova smatramo otiscima prstiju biologije - navode. 

Traganje za znacima života

Na konferenciji su kazali kako NASA traga za znacima života. U našem DNK je da tragamo i pitamo se zašto se nešto događa na način na koji se događa. Zbog toga je NASA organizovala tim naučnika da ispita UAP.

Nelson je poručio da je AI jedna od glavnih alatki koja može pomoći u proučavanju UAP, dok je Spergel rekao da istraživanje UAP djeluje kao potraga za iglom u plastu sijena.

Glavni zaključci panela su:

- NASA se uključuje aktivnije u istraživanje fenomena poznatog kao neidentifikovani leteći objekti i nada se da će iskoristi svoje instrumente i znanje da otkrije o čemu se radi;

- U svemirskoj agenciji već decenijama tragaju za životom van Zemlje i ovo će biti samo nastavak te misije.

- NASA će formirati odjeljenje za istraživanje UAP, ali ime novog direktora neće objaviti zbog online prijetnji i maltretiranja koje su preživjeli članovi tima naučnika za istraživanje ovih fenomena.

- Istraga dosadašnjih podataka o NLO nije donijela nikakve dokaze da su oni vanzemaljskog porijekla, ali su u NASA riješili da je i to mogućnost i da je ne odbacuju jer vjeruju da život postoji i van Zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.