U PRIJENOSU UŽIVO

Ponašanje plamena u mikrogravitaciji: Kineski astronaut snimio kako svijeća gori u orbiti

Ovo je zabranjeno na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Posada Tjangonga pokazala jednostavne eksperimente u okviru časa iz svemira. NASA /YouTube

E. Ag.

1.10.2023


Kineski astronauti Gui Hajčao i Džu Janžu zapalili su svijeću na svemirskoj stanici Tjangong kako bi demonstrirali ponašanje plamena u mikrogravitaciji.

To su uradili u prijenosu uživo za kineske medije, a u okviru održavanja časa iz orbite, četvrtog u okviru programa „Tjangong učionica“. Plamen svijeće, koji je pomoću šibice zapalio Gui, imao je skoro sferičan oblik, a ne uobičajen oblik suze kakav poznajemo na Zemlji, piše Space.com.

Kada se svijeća zapali na Zemlji, plamen pravi specifičan oblik jer se vrući zrak diže, a hladni spušta. Ova pravila su gotovo nepostojeća u mikrogravitaciji, u Zemljinoj orbiti. Zbog toga je oblik isti u svim stranama.

Astronauti ili tajkonauti, što je termin koji Kina koristi za svoje svemirske putnike, održali su čas za pet škola u Kini. Do sada su demonstrirali različite eksperimente.

Zanimljivo je, piše Space.com, što je paljenje svijeće u Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) zabranjeno jer postoji stroga kontrola kada je riječ o zapaljivim materijalima i otvorenom plamenu. Ta pravila uvedena su nakon požara na ruskoj svemirskoj stanici Mir 1997. i važe i na MSS, lansiranoj godinu kasnije, prenosi Nauka.rs.

Tjangong je kineska svemirska stanica koja je lansirana u svemir 2021. U orbiti je već 884 dana, a u njoj se nalazi posada već 753 dana. Za to vrijeme na svemirskoj stanici je bilo pet ekspedicija, a trenutna posada je stigla 30. maja ove godine i planirano je da ostane do novembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.