VRIJEME PARENJA

Bizaran događaj u Australiji: Krokodili čuli zvuk helikoptera i navalili jedni na druge

Helikopter Chinook u niskom letu neočekivano je izazvao ludilo za parenjem među krokodilima na jednoj australskoj farmi

Pomiješali sa zvukom oluje. Instagram

M. Z.

12.10.2023

U srcu farme krokodila u australskom Kvinslendu zvuk helikoptera Chinook u niskom letu imalo je neočekivani učinak na te zastrašujuće gmazove.

Mužjaci urlali

Svi veliki mužjaci su ustali, urlali i urlali u nebo, a onda su se nakon što su helikopteri otišli parili kao bijesni, rekao je Džon Lever (John), vlasnik farme krokodila Koorana, za ABC.

Reakcija gmazova na letjelicu ostaje misterija. Neki stručnjaci nagađaju da su krokodili možda zamijenili zvuk helikoptera za približavanje grmljavinske oluje. Ispostavilo se, naime, da su grmljavinske oluje moćan okidač za ponašanje krokodila pri parenju.

Australski proljetni mjeseci oktobar i novembar označavaju uobičajenu sezonu parenja za slanovodne krokodile koji tamo žive i koja se poklapa s početkom kišne sezone i čestim olujama s grmljavinom.

Obično je parenje sezonska stvar jer krokodili žele koincidirati s najboljim vremenom za polaganje jaja u jazbinu ili gnijezdo, ističe herpetolog Mark Ošea (O'Shea) s Univerziteta ''Wolverhampton''.

Odabirom parenja tokom olujne sezone ženke krokodila osiguravaju da je vrijeme kada polažu jaja sedmicama kasnije, obično manje loše, smanjujući rizik od odnošenja položenih jaja u poplavama.

Čini se da je vrijeme bilo savršeno usklađeno, a buka i vibracije helikoptera možda su replicirali znakove približavanja grmljavinske oluje, signalizirajući muškim krokodilima da je vrijeme za djelovanje. Osim toga, kretanje Chinookovog rotora moglo je uzrokovati promjene barometarskog tlaka, slično prirodnoj oluji.

Alternativno, Ošea je predložio i drugu teoriju, da su krokodili možda pomiješali urlik helikoptera s dozivanjem i prskanjem drugih mužjaka.

Izgradnja gnijezda

Bez obzira na uzrok, sljedeća faza za ženke krokodila uključuje izgradnju gnijezda za njihova jaja. Koristeći tlo i vegetaciju koja se raspada, grade humke u kojima će se inkubirati brojna jaja. Tokom približno tri mjeseca, majke će budno čuvati svoj podmladak.

Lever nadzire farmu na kojoj se nalazi oko 3.000 krokodila, uzgajajući ih radi mesa i kože, dok farma istovremeno služi i kao popularna turistička atrakcija, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.