REMEK-DJELO

Otkrivena još jedna tajna ''Mona Lize'': Da Vinči pokazao zašto ga smatraju genijem

Kako ističu u studiji, ova su otkrića pružila nove vrijedne uvide u slikarske metode i materijale Leonarda da Vinčija

Mona Liza. leonardodavinci.net

M. Z.

17.10.2023

Remek-djelo Leonarda da Vinčija (Vinci) ''Mona Liza'' poznato je kao slika koja je skrivala brojne tajne. Od načina slikanja do boja koje su korištene, a čini se kako su naučnici otkrili još jednu njenu tajnu - rijedak hemijski spoj u boji.

Analiza mikro uzorka

Kako su naveli francuski i britanski naučnici u studiji objavljenoj u časopisu ''ACS Publications'', njihova analiza mikro uzorka temeljnog sloja boje otkrila je jedinstvenu mješavinu veoma saponificiranih ulja (ulja u kombinaciji s alkalima) i visokog udjela olova te bijelog olovnog pigmenta u kojem nedostaje cerusit.

Osim toga, otkrili su rijedak spoj nazvan plumbonakrit, spoj koji je stabilan samo u alkalnom okruženju prvog sloja boje. Naučnici ističu kako je to potvrda da je Da Vinči koristio prah olovnog oksida za zgušnjavanje i sušenje boje.

Ističu kako je rijedak spoj osnovnog sloja bio drugačiji u receptu uljane boje, što ukazuje na to da je Da Vinči namjeravao pripremiti gustu boju za prekrivanje drvene ploče na kojoj je naslikana ''Mona Liza''.

Recepti za boje

No, to nije jedino otkriće koje je iznenadilo naučnike i historičare umjetnosti. Osim plumonakrita, otkriven je i spoj šanonit, što je prvi takav slučaj na historijskoj slici. Iako je sam Da Vinči u svojim bilješkama spominjao svoje recepte za boje, oni nisu bili precizni niti su otkrivali tačno koje je sve spojeve koristio tokom miješanja boja, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.