POGLED ODOZGO

Kako je nedavno pomračenje Sunca izgledalo iz svemira

Dok su stanovnici SAD proteklog vikenda posmatrali prstenasto pomračenje Sunca, taj je prizor iz svemira snimio NASA-in satelit DSCOVR

Mjesečeva sjena nad SAD. NASA / DSCOVR:EPIC

E. Ag.

18.10.2023

Protekle subote dijelovi SAD, Srednje i Južne Amerike bili su poprište relativno rijetkog prstenastog pomračenja Sunca, a snimci i fotografije iz zone totaliteta, koji su tada nastali, obišli su svijet. No, nije ovaj kozmički događaj zabilježen samo sa Zemlje, već i iz svemira. Dok su stanovnici gledali prema gore, u nadi da će vidjeti spektakularni prizor, prema njima je odozgo "gledao" američki satelit i snimao fotografije, kao što to i inače čini.

Radi se o satelitu DSCOVR (Deep Space Climate Observatory), kojim se koriste NASA, NOAA i Ratno zrakoplovstvo SAD. Smješten je u Lagrangeovoj tački 1, gravitacijski stabilnom mjestu u svemiru gdje se poništavaju utjecaji Zemljine i Sunčeve gravitacije, na udaljenosti od 1,5 miliona kilometara od Zemlje. Ta se tačka nalazi između Sunca i Zemlje, pa je dala ovom satelitu odlično gledište za snimanje pomračenja, piše Bug.hr.

Na fotografijama, nastalima instrumentom EPIC (Earth Polychromatic Imaging Camera), možemo tako vidjeti jasnu Mjesečevu sjenu, koja se nadvila nad SAD, pa nešto kasnije i nad Južnom Amerikom.

Mjesečeva sjena nad SAD. NASA / DSCOVR:EPIC

Satelit DSCOVR lansiran je u februaru 2015. godine. U svom redovnom radu služio kao svemirski meteorološki opservatorij, koji svojim instrumentima primarno prati promjene u izbojima radijacije sa Sunca, detektira solarne geomagnetske oluje i upozorava na njihove moguće ozbiljne posljedice po naše telekomunikacijske i elektroenergetske sisteme, satelite i avijaciju. 

Dva sata kasnije pomračenje nad Južnom Amerikom. NASA / DSCOVR:EPIC

Njegova kamera u boji (EPIC) svaka dva sata snima i "običnu" fotografiju Zemlje s udaljenosti od 1,5 miliona kilometara, a odabrane svježe snimke možete pogledati ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.