SLIKE BOŽANSTAVA

Nova godina prikazana na plafonu drevnog hrama: Očišćen reljef iz doba starog Egipta

Restauracija prikaza u Hramu u Esni otkrila nevjerovatne boje i natpise stare više od dva milenija

Hram u Esni. University of Tübingen

M. Z.

20.10.2023

Njemački i egipatski stručnjaci završili su restauraciju plafona Hrama u Esni. Radeći tokom pet godina, 30 specijalista očistilo je prašinu i čađ sa stotina figura i astronomskih predstava, otkrivajući ponovo njihove originalne boje, saopćeno je iz Univerziteta u Tibingenu.

Završetak restauracije

- Završetak restauracije plafona predstavlja prvi i možda najvažniji korak na projektu. U narednim godinama želimo da sklonimo čađ s unutrašnjih zidova s pronaosa i ostalih stubova - rekao profesor Kristijan Lajc s Instituta za proučavanje Starog istoka Univerziteta u Tibingenu, navedeno je u saopćenju.

Restauracija hrama u Esni, koji je star više od dva milenija, zajednički je projekt ministarstva turizma i antikviteta Egipta i Univerziteta u Tibingenu, iz Njemačke.

Šareni reljefi na plafonu predstavljaju bogove, mitološke figure, sunce, mjesec, znakove zodijaka, sazviježđa… Osim što je obnovila boje, restauracija je otkrila skoro 200 natpisa mastilom koji ranije nisu primijećeni. Oni su pomogli u identifikaciji mnogih slika.

Značaj astronomije

- Teme ovih predstava nam dodatno pokazuju koliko je važan značaj astronomija imala u starom Egiptu - rekao je dr. Danijel fon Reklinghausen, egiptolog s Univerziteta u Tibingenu.

- Slike božanstava Oriona (Saha), Sopdet i Anket imaju veliki značaj u tek otkrivenoj sekciji plafona - dodao je dr. Danijel fon Reklinghausen.

Orion predstavlja sazviježđe istog imena. Sopdet je drevno egipatsko ime za sazviježđe Sirijus i ona je predstavljena kraj njega.

- Sirijus je nevidljiv na noćnom nebu 70 dana godišnje dok ponovo ne izađe s istoka. Taj trenutak bio je Nova godina u starom Egiptu i predstavljao je godišnje plavljenje Nila - rekao je Lajc.

Treća figura, boginja Anket, bila je zadužena za povlačenje voda Nila oko 100 dana kasnije, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.