OBEĆAVAJUĆI REZULTATI

Naučnici korak bliže odgovoru je li moguća ljudska reprodukcija u svemiru: Na ISS-u uzgojeni embriji sisara

Studija sugerira da bi svemirska reprodukcija sisara mogla biti moguća, iako praktični izazovi rađanja u mikrogravitaciji ostaju nejasni

Mišiji embriji prvi su put poslani na Međunarodnu svemirsku stanicu. NASA

E. Ag.

29.10.2023

Embriji miševa napravili su svemirsku odiseju do Međunarodne svemirske stanice, potaknuvši nadu za ljudsku reprodukciju izvan Zemlje, s prvim rezultatima koji obećavaju siguran razvoj života u svemiru.

Mišiji embriji

U revolucionarnom novom eksperimentu, mišiji embriji prvi su put poslani na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) s ciljem istraživanja ljudske reprodukcije u svemiru.

Teruhiko Vakajama, voditelj studije koja je objavljena u časopisu iScience, naglasio je potrebu za takvim istraživanjem.

 - Provodimo istraživanje kako bismo bili sigurni da ćemo moći sigurno imati djecu ako za to dođe vrijeme - pojasnio je Vakajama.

Početna faza odvijala se na Zemlji, s Vakajamom i njegovim timom koji su zamrzavali embrije ranog stadija začeća miševa. Ti su embriji poslani na ISS raketom SpaceX-a, gdje su ih astronauti četiri dana odmrzavali i uzgajali prije nego što su kemijski konzervirani i vraćeni na Zemlju. Odluka da se embriji uzgajaju četiri dana bila je zbog njihove ograničene održivosti izvan maternice, piše Zimo.hr.

Proučavanje embrija nakon njihovog povratka nije otkrilo znakove oštećenja DNK zbog izloženosti zračenju i normalnog strukturnog razvoja. To otkriće raspršuje prethodnu zabrinutost o učincima mikrogravitacije na razvoj embrija. Iako obećavajuće, još nije poznato kako produžena izloženost mikrogravitaciji može utjecati na kasnije faze razvoja embrija.

Sljedeća faza

U prethodnom istraživanju, štakorice na NASA-inim svemirskim letovima izlegle su potomke tipične težine, što ukazuje na normalan razvoj.

Vakajama sugerira da bi svemirska reprodukcija sisara mogla biti moguća, iako praktični izazovi rađanja u mikrogravitaciji ostaju nejasni.

Sljedeća faza istraživanja ima za cilj utvrditi mogu li se mišiji embriji poslani na ISS implantirati i razviti u zdravo potomstvo.

Naučnici se također nadaju da će istražiti korištenje mišije sperme i jajašca za in vitro oplodnju (IVF) u svemiru, produbljujući naše razumijevanje reprodukcije izvan Zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.