REVOLUCIONARAN KORAK

Brazilski naučnici napravili vakcinu protiv ovisnosti o kokainu: Čeka se odobrenje

Više od 3.000 pojedinaca već se dobrovoljno prijavilo za učestvovanje u nadolazećim kliničkim ispitivanjima

Riječ je o eksperimentalnoj vakcini, koja pokazuje obećavajuće rezultate u ispitivanjima na životinjama. Facebook

E. Ag.

29.10.2023

Brazilski naučnici su predstavili novi lijek za ovisnost o kokainu i cracku, u obliku vakcine poznate kao "Calixcoca". Riječ je o eksperimentalnoj vakcini, koja pokazuje obećavajuće rezultate u ispitivanjima na životinjama, stimulira imunološki sistem da blokira utjecaj kokaina i cracka na mozak te potencijalno prekida ciklus ovisnosti. Ovisnici koji primaju taj lijek više ne bi osjećali euforične učinke droge.

Glavna nagrada od 500.000 eura

Psihijatar Frederiko Garsija (Frederico Garcia), koji je vodio tim na brazilskom Minas Gerais univerzitetu odgovoran za vakcinu, istaknuo je da će to biti prvi put da se vakcina koristi za liječenje ovisnosti o kokainu, ako ga odobre regulatorna tijela. Projekt je nedavno osigurao glavnu nagradu od 500.000 eura na dodjeli nagrada Euro Health Innovation za latinoameričku medicinu, koju sponzorira farmaceutska kompanija Eurofarma.

„Calixcoca“ djeluje tako da kod pacijenata stvara antitijela koja se vežu za molekule kokaina u krvotoku, čineći ih prevelikima da uđu u moždani centar za nagrađivanje, gdje kokain obično izaziva zadovoljstvo podizanjem nivoa dopamina. Za razliku od prethodnih pokušaja u Sjedinjenim Državama, gdje klinička ispitivanja nisu pokazala značajne rezultate, „Calixcoca“ je pokazala učinkovitost u testiranju na životinjama i pokazala minimalne nuspojave. Istraživači su čak otkrili da može zaštititi fetuse štakora od učinaka kokaina, što ukazuje na njegovu potencijalnu upotrebu u zaštiti nerođene djece trudnih ovisnica.

Ipak nije univerzalan lijek za ovisnost

Vakcina se trenutno nalazi u završnoj fazi ispitivanja, koja će uključivati i testiranje na ljudima.

Iako „Calixcoca“ predstavlja značajan napredak u liječenju ovisnosti o teškim drogama, to ipak nije univerzalan lijek za sve. Njegova tačna ciljna skupina bit će određena kliničkim ispitivanjima, a namijenjen je ovisnicima koji se oporavljaju od ovisnosti i koji nastoje održati apstinenciju. Trenutno ne postoji registrirani tretman za ovisnost o kokainu i cracku. Brazilska vakcina nudi dodatni alat za pomoć pacijentima u kritičnim fazama oporavka, poput prolaska kroz rehabilitaciju, piše Zimo.hr.

Čini se da mijenja ključan dio u našim tijelima

Za razliku od mnogih vakcina, „Calixcoca“ je sintetizirana pomoću laboratorijski dizajniranih hemijskih spojeva, čime se smanjuju troškovi proizvodnje i eliminira potreba za skladištenjem na hladnom. Važno je napomenuti da, iako cjepivo donosi nadu, ono neće biti jedno rješenje za sve. Njegov će učinak ovisiti o rezultatima kliničkih ispitivanja i pojedincima kojima treba pomoći.

Suočeni sa zastrašujućom statistikom koja otkriva da jedan od četiri redovna korisnika kokaina postane ovisan, pri čemu se samo jedan od četiri ovisnika uspješno oporavi od ovisnosti nakon pet godina liječenja, iščekivanje oko „Calixcoce“ je veliko. Više od 3.000 pojedinaca već se dobrovoljno prijavilo za učestvovanje u nadolazećim kliničkim ispitivanjima, što odražava velike nade koje se polažu u tu revolucionarnu vakcinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.