ZONA SUMRAKA

Lovac na najstrašnija morska bića pokazao zastrašujuću kolekciju: Pogledajte kakva je stvorenja sve uhvatio

Ova stvorenja žive u „zoni sumraka“ okeana, poznatoj kao mezopelagička zona, koja se prostire od dubine od 200 do 1.000 metara ispod površine

Fedortsov je ribario posvuda i sada je odlučio javno podijeliti slike dubokomorskih stvorenja koja završe u njegovim mrežama. X (Twitter)

E. Ag.

1.11.2023

Volimo reći da manje znamo o okeanu ovdje na Zemlji nego što znamo o površini Marsa, jer, iako imamo opću predodžbu o njegovoj strukturi, stvarno smo istražili manje od 0,05 posto naših okeana.

No, zahvaljujući ovom impresivnom roniocu dubokog mora, bolje razumijemo što se tamo zaista nalazi. Roman Fedortsov je dubokomorski ribar koji radi u luci Murmansk u Rusiji, koja gleda na Barentsovo more, relativno plitko more koje se otvara prema Arktičkom okeanu.

Fedortsov je ribario posvuda i sada je odlučio javno podijeliti slike dubokomorskih stvorenja koja završe u njegovim mrežama. I koja su uistinu bizarna pa čak i zastrašujuća.


Ako se pitate zašto su sve crne, osim crvenih, to je najbolja boja u dubokom moru ako ne želite biti primijećeni. Ova stvorenja žive u „zoni sumraka“ okeana, poznatoj kao mezopelagička zona, koja se prostire od dubine od 200 do 1.000 metara ispod površine.

Ispod mezopelagičke zone nalazi se batijalna zona, koja se proteže od 1.000 do 4.000 metara dubine, pri čemu nema svjetla, piše Klik.hr.

To znači da se ova stvorenja suočavaju samo s najmanjim tragovima prodiranja svjetla i jer crna apsorbira svaku valnu duljinu svjetla bez vraćanja bilo koje, oni su učinkovito nevidljivi u svom prirodnom staništu.

To se također odnosi na dubokomorska stvorenja crvene boje, kako objašnjava američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA).

Valja napomenuti da je šteta što su ovi organizmi stradali jer su se zapetljali u ribarsku mrežu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.