PREKID KOMUNIKACIJE

Gdje je nestao Mars: Crvena planeta je odnedavno "nevidljiva"

U prosjeku na svakih 25 mjeseci Sunce se postavlja kao prepreka između Marsa i Zemlje

Fenomen solarne konjunkcije. NASA / AP

E. Ag.

21.11.2023


Zemljin "komšija" Mars od subote je nevidljiv na noćnom nebu zbog fenomena solarne konjunkcije, a ova pojava će na nekoliko dana potpuno prekinuti komunikaciju koju svemirske agencije imaju sa svojim roverima na Crvenoj planeti.

U prosjeku na svakih 25 mjeseci Sunce se postavlja kao prepreka između Marsa i Zemlje, a ovog puta blokirat će komunikaciju među planetama sve do početka decembra.

Solarna konjunkcija utječe i na rad stručnjaka NASA-e koji su morali unaprijed da zadaju zadatke svojim roverima, kako ne bi pravili predugu pauzu u periodu prekida komunikacije, piše Euronews.rs.

- Nemoguće je predvidjeti koje informacije mogu biti izgubljene zbog smetnji usljed naelektrisanih čestica sa Sunca, a ta izgubljena informacija bi potencijalno mogla da ugrozi funkcioniranje svemirskog broda. Zato, prije solarne konjunkcije inžinjeri šalju uputstva za dvije sedmice i čekaju - kažu iz NASA-e, prenosi Science Alert.

Tokom perioda konjunkcije je teško, a nekada i nemoguće razmjenjivati informacije, kako među Marsovim orbiterima tako i rovera na površini i zemaljskih stanica, jer solarna korona, ili rjeđe disk Sunca, ometaju radiokomunikaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.