CRVENA PLANETA

Zašto je noćno nebo na Marsu nekada zelene boje

Ovaj sjaj ne treba miješati s aurorama

Vidljiv noćni sjaj u atmosferi Marsa. NASA/JPL-CALTECH/CORNELL UNIV./ARIZONA STATE UNIV.– E. W. KNUTSEN

E. Ag.

16.11.2023

Mars nam je poznat i kao Crvena planeta. Međutim, za astronaute koji će u budućnosti istraživati polove, noćno nebo će biti zelene boje. Evropska svemirska agencija (ESA) je do ovog zaključka došla zahvaljujući TG orbiteru, koji je prvi put detektovao zeleni sjaj u atmosferi četvrte planete od Sunca.

- TGO misija je prvi put otkrila vidljiv noćni sjaj u atmosferi Marsa - objavljeno je na ESA-inom Human Spaceflight X nalogu. Kako se dodaje, ovaj zeleni sjaj će biti vidljiv ljudima na površini, kao i roverima koji bi mogli da ga koriste kako bi se orijentisali noću.

Zeleni sjaj noćnog neba također postoji na Zemlji, a astronauti koji borave na Međunarodnoj svemirskoj stanici često mogu da vide "traku" zelene boje koja prate zakrivljenost naše planete.

- Ovo smo očekivali da vidimo na Marsu, ali do sada ova pojava nije posmatrana u vidljivom svjetlu - dodaje ESA.

Ipak, ovaj sjaj ne treba miješati sa aurorama. Iako su u pitanju svjetlosni fenomeni koji se javljaju u atmosferi, "aurore variraju u prostoru i vremenu, dok je noćni sjaj homogeniji", objašnjava agencija, piše Mondo.me

.Odakle onda dolazi ovaj čudni sjaj koji je otkrio TGO? Fenomen nastaje kada se atomi kisika, u odsustvu direktnog sunčevog svjetla, kombinuju na velikoj nadmorskoj visini i formiraju molekule, a rezultat je zeleni sjaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.