ZDRAVSTVENI RIZICI

Nova studija pokazala: Kosmička radijacija može izazvati impotenciju kod astronauta

Američki naučnici zatražili da se seksualno zdravlje astronauta detaljno prati nakon povratka iz misija

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici posada je i dalje zaštićena magnetnim poljem Zemlje. Economictimes.indiatimes.com/

E. Ag.

22.11.2023

Boravak u svemiru nosi mnogo rizika – mišići atrofiraju u bestežinskom stanju, kosti se tanje, povećava se opasnost od razvoja karcinom… Muškarci koji dugo borave u orbiti mogli bi da se vrate kući sa erektilnom disfunkcijom, pokazalo je novo istraživanje naučnika o utjecaju svemirskih letova na tijelo, piše Guardian.

Negativno dejstvo

U, kako se navodi, prvoj studiji koja je proučavala utjecaj galaktičke radijacije i bestežinskog stanja na seksualno zdravlje muškaraca, istraživači koje je finansirala NASA otkrili su da kosmički zraci i, u manjoj mjeri, mikrogravitacija mogu da spriječe funkcionisanje erektilnog tkiva. Ovaj efekt, upozoravaju, može potencijalno da traje decenijama.

Američki istraživači naveli su da su identifikovali „novi zdravstveni rizik povezan s istraživanjem svemira“. Zatražili su da se seksualno zdravlje astronauta detaljno prati nakon povratka iz budućih misija u orbiti, a naglasili su da neki antioksidansi mogu da pomognu u sprečavanju bioloških procesa, piše Nauka.rs.

- Dok je negativno dejstvo kosmičke radijacije dugoročno, funkcionalna poboljšanja pokrenuta ciljanjem puteva za oksido-redukcije i azot-oksid u tkivima sugerišu da ta erektilna disfunkcija može da se liječi - rekao je dr. Džastin la Favor, stručnjak za neurovaskularnu disfunkciju sa Državnog univerziteta Floride u SAD i jedan od autora studije.

Dugotrajnije misije

Ovo upozorenje dolazi u trenutku kada je obnovljeno interesovanje za dugotrajnije misije u svemiru jer se i SAD i Kina spremaju za ekspedicije do Mjeseca, ali i mnogo ambicioznije putovanje do Marsa. Programom Artemis u NASA-i planiraju da pošalju astronaute na Mjesec već sljedeće godine, a ka Crvenoj planeti oko 2040.

La Favor i njegove kolege kažu da do sada nije ispitivan utjecaj boravka u svemiru na impotenciju.

- Iako erektilna disfunkcija pogađa više od polovine muškaraca starijih od 40 godina i predstavlja važan faktor za zadovoljstvo životom, podaci o posljedicama svemirskih putovanja na impotenciju su opskurni - napisali su u studiji objavljenoj u žurnalu Faseb.

Zemlja je dobro zaštićena od kosmičke radijacije magnetnim poljem i atmosferom planete, ali na Mjesecu i Marsu, kao i u svemiru, nema tih barijera. Na Međunarodnoj svemirskoj stanici posada je i dalje zaštićena magnetnim poljem Zemlje, ali i dalje su izloženi količini radijacije tokom jedne sedmice kakva se na planeti osjeti za godinu.

Eksperimenti na štakorima

Rezultati ovog istraživanja dobiveni su ispitivanjem utjecaja svemirskog leta na štakore. U seriji eksperimenata, desetine štakora su postavljene u uvjete kakvi vladaju u svemiru u Laboratoriju za svemirsku radijaciju NASA. Analiza tkiva pokazala je da čak i mala izloženost kosmičkim zracima povećava stres kod životinja, što dovodi do blokiranja snabdijevanja penisa i erektilnih tkiva krvlju. Razlog je uglavnom zračenje, dok je utjecaj mikrogravitacije mnogo manji.

- Kolektivno, ovi rezultati pokazuju da bi neurovaskularne funkcije erektivnog tkiva mogle da budu zaustavljene i dugo nakon povratka astronauta na Zemlju poslije svemirskih istraživanja - naveli su autori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.