OKO SEJŠELA

Najveće životinje na Zemlji se vraćaju: Plavi kitovi ponovo u tropskom utočištu

Ogromni sisari primijećeni su oko Sejšela, gdje su bili istrijebljeni šezdesetih godina, pokazalo je istraživanje naučnika

Plavi kitovi opet u Sejšelima. pixelizam.com

M. Z.

23.11.2023

Plavi kitovi, najveće životinje na Zemlji, vraćaju se u dio Indijskog okeana, odakle su bili istrijebljeni zbog lova prije nekoliko decenija, piše BBC. 

Tu se razmnožavaju

Istraživači i filmadžije snimili su kitove 2020. i 2021. u Sejšelima, ali je poslije godinu audiosnimanja pod vodom utvrđeno da su proveli mjesece u tom regionu. To znači da se možda razmnožavaju upravo tu, vjeruju naučnici.

Istraživači uključeni u ovu misiju opisali su otkriće kao pobjedu očuvanja životne sredine nakon što je šezdesetih godina sovjetska flota kitolovaca desetkovala populaciju ovih životinja.

- Ispostavilo se da, ako prestanete s masovnim ubijanjem životinja i date im šansu da se oporave, one to mogu da urade - rekla je dr. Kejt Staford, jedna od glavnih autorica istraživanja.

Komercijalni lov na kitove imao je dugoročan utjecaj. Broj plavih kitova i dalje je mali, a nalaze se i na listi ugroženih vrsta.

Više od 300.000 njih ubijeno je samo u južnoj hemisferi.

- Ovo je najveća životinja koja je ikad postojala na planeti. Želimo da znamo gdje se vraćaju, a otkriće da ih ponovo ima oko Sejšela je nevjerovatno uzbudljivo - rekla je dr. Staford.

Istraživanje je objavljeno u Journal of Endangered Species Research, a izvedeno je tako što je podvodni mikrofon ostavljen pod vodom na godinu, gdje je snimao 15 minuta na svaki sat, svakog dana.

- Čuli smo izuzetne stvari: tapkanje ulješura i komuniciranje delfina, ali ne i plave kitove – rekao je za BBC Kris Votson, koji je bio zadužen za snimanje.

Međutim, detaljna analiza otkrila je da su plavi kitovi bili tu i da su komunicirali. Pjesma niske frekvencije, karakteristična za njih, čula se uglavnom u martu i aprilu.

- To znači da bi Sejšeli mogli biti veoma važni za plave kitove. Oni pjevaju tokom sezone parenja i mislimo da vjerovatno pjevaju muškarci. Postoji potencijal da su Sejšeli oblast za razmnožavanje ili za gajenje mladunčadi - rekla je dr. Staford.

Nema brodova

More oko Sejšela, koje ima površinu od oko 400.000 kvadratnih kilometara, sada je zaštićeno i predstavlja svojevrsno tropsko utočište.

- Nema mnogo brodskog saobraćaja oko Sejšela, pa bismo mogli da mislimo o toj oblasti kao o lijepom, tihom i sigurnom mjestu za plave kitove - rekla je dr. Saford.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.