SOLARNI MAKSIMUM

Zemlja će se uskoro naći na udaru jakih geomagnetnih oluja

Mogle bi da poremete svakodnevicu širom naše planete

Otkriće ovog "arhipelaga" sunčevih pjega. AP/NASA

E. Ag.

23.11.2023

Astronomi su primijetili ogromnu oblast na površini Sunca prošaranu sunčevim pjegama, čija će aktivnost uskoro biti usmjerena ka Zemlji.

Živopisna polarna svjetlost

U oblasti širokoj oko 200.000 kilometara, odnosno 15 puta šira od prečnika Zemlje, u narednim sedmicama doći će do jakih izbačaja koronalne mase, koja bi mogla da "udari" u Zemlju i izazove geomagnetne oluje, koje imaju potencijal da prekinu radiokomunikaciju i izazovu živopisnu polarnu svjetlost čak i u oblastima u kojima se ona ne očekuje.

Otkriće ovog "arhipelaga" sunčevih pjega, kako su naučnici nazvali ovu oblast, najnoviji je znak da se Sunce ubrzano približava vrhuncu svog 11-godišnjeg ciklusa, poznatom kao solarni maksimum, a koji bi trebalo da počne naredne godine.

Tokom solarnog maksimuma sunčeve pjege javljaju se mnogo češće i veće su po veličini, a novootkrivena grupa predstavlja "vjerovatno najveću regiju sunčevih pjega u aktuelnom solarnom ciklusu", naveo je meteorolog Kris Viklund na X-u.

- Narednih 14 dana moglo bi da bude veoma interesantno - dodao je on, prenosi Live Science.

Iako se očekuje da bi sljedeći solarni maksimum trebalo da bude čak i slabiji od prethodnih, ipak bi mogao da poremeti svakodnevicu širom naše planete.

Sunčeve baklje

Naime, internet-komunikacije od kojih danas zavisi globalna ekonomija nastale su u vrijeme kada su aktivnosti na Suncu bile relativno mirne, upozorava profesor Piter Beker sa "Džordž Mejson" univerziteta u razgovoru za Fox Weather.

- Ovo je prvi put u historiji čovječanstva da se pojačana sunčeva aktivnost preklapa sa periodom naše zavisnosti od interneta - istakao je stručnjak, piše Euronews.rs.

Sunčeve baklje, odnosno jake lokalizovane erupcije elektromagnetnog zračenja u Sunčevoj atmosferi, mogu da imaju snažan utjecaj na Zemlju.

Može ugroziti čak i uzemljenu elektroniku, kao što su optički kablovi, navigacioni sistemi, komunikacionu opremu, a očekivano i satelite. NASA's Goddard Space Flight Center/JHU Applied Physics Laboratory

Primjera radi, nakon uspješnog lansiranja Starlink satelita u februaru prošle godine, zbog manje geomagnetne oluje, 38 od 49 uređaja nije došlo do konačne orbite i sagorjelo je u neplaniranom novom prolasku kroz Zemljinu atmosferu.

Taj solarni događaj bio je tačno predviđen, i to unaprijed, ali u budućnosti bi moglo da se desi da imamo samo "oko 18 sati da se pripremimo, prije nego što čestice dođu do Zemlje i poremete magnetno polje", dodao je Beker.

Prema njegovim tvrdnjama velike količine plazme, zagrijane materije koja "bombarduje" našu planetu, može ugroziti čak i uzemljenu elektroniku, kao što su optički kablovi, navigacioni sistemi, komunikacionu opremu, a očekivano i satelite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.