NOVO ISTRAŽIVANJE

Naučnici navodno dokazali šta se dogodi trenutak pred smrt: Zaista se ostvari ono što su mnogi očekivali

Istraživanje sugerira da bi jedna aktivnost mozga mogla podržati teoriju "prisjećanja života"

I nakon prestanka rada srca mozak bilježi aktivnosti. Instagram

M. Z.

2.1.2024

Dopuštajući sebi da zavirimo u neistraženi kutak smrti, postoji teorija koja sugerira da život, prije nego što se izgubi, može proći pred očima. Ova se teza praktički godinama provlači uz razmišljanja o smrti, a često se spominje u filmovima, serijama i slično. 

Analizirali mozak 87-godišnjaka

Ova dugo postavljena pretpostavka može imati podršku u nedavnom istraživanju koje je analiziralo mozak 87-godišnjaka nekoliko trenutaka prije smrti, piše UNILAD.

Neuronaučnici su proučavali mozak čovjeka koji je patio od krvarenja na mozgu i zabilježili neočekivanu aktivnost. Korištenjem EEG-a (elektroencefalografije) snimljeni su podaci tokom 30 sekundi prije i nakon smrti. Čak i nakon što je srce prestalo kucati, mozak je pokazao povećanu aktivnost u alfa i gama moždanim valovima, koji su povezani s funkcijama pamćenja i kognitivnih procesa.

Istraživanje sugerira da bi ova aktivnost mozga mogla podržati teoriju "prisjećanja života" koje se može dogoditi u trenucima bliske smrti. Međutim, s obzirom na to da je proučavana samo jedna osoba, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se ova teorija potvrdila.

Važna pitanja

Koautor studije, neurohirurg dr. Ajmal Zemar (Zemmar) naglašava da ova otkrića postavljaju važna pitanja o razumijevanju trenutka završetka života. Ipak, potrebna su daljnja istraživanja i dokazi kako bi se ova teorija potvrdila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.