POKUŠAJ PODVALE

Naučnici razotkrili dvije "vanzemljske mumije" iz Perua kao najobičniju laž: "To je potpuno izmišljena priča"

Stručnjaci su na pres-konferenciji u Limi identificirali su ih kao humanoidne lutke koje su vjerovatno izrađene od kombinacije ljudskih i životinjskih

Usermontu (ilustracija). Wikipedia

M. Z.

14.1.2024

Stručnjaci su na pres-konferenciji u Limi identificirali navodne vanzemaljske mumije kao humanoidne lutke koje su vjerovatno izrađene od kombinacije ljudskih i životinjskih komponenti.

Naučna analiza

Nedavna naučna analiza otkrila je zemaljsko porijeklo dviju zagonetnih "vanzemaljskih mumija" otkrivenih u glavnoj zračnoj luci Perua, u oktobru 2023. godine.

Stručnjaci su na pres-konferenciji u Limi identificirali su ih kao humanoidne lutke koje su vjerovatno izrađene od kombinacije ljudskih i životinjskih komponenti.

Te su lutke napravljene od životinjskih kostiju s ove planete spojene modernim sintetičkim ljepilom. To je potpuno izmišljena priča, pojasnio je Flavio Estrada, arheolog s peruanskog Instituta za pravnu medicinu i forenzičke nauke, odbacujući bilo kakvu vezu s vanzemaljcima.

Otkrivene u uredima DHL-a u zračnoj luci Lima, figurice, nalik na mumificirana tijela ukrašena tradicionalnom andskom odjećom, potaknule su nagađanja o vanzemaljskom porijeklu u nekim medijima. Međutim, stručnjaci su razjasnili njihovu, zapravo zemaljsku prirodu.

Odvojena analiza ruke s tri prsta, za koju se vjeruje da je iz peruanske regije Nazca, također je odbacila ideje o vanzemaljskom životu.

Zemaljsko porijeklo 

Mumificirana tijela izdužene glave s rukama s tri prsta privukla su pažnju na saslušanju u meksičkom kongresu u septembru 2023. godine. Uprkos tvrdnjama NLO entuzijasta Džajma Mausana (Jaime Maussan) o njihovoj starosti i navodnom peruanskom porijeklu, stručnjaci su ih odbacili kao vjerovatno lažne, kombinirajući drevne ljudske mumije s dijelovima životinja - nedvojbeno zemaljskog porijekla.

Nedavna pres-konferencija u Limi, koju je organiziralo peruansko ministarstvo kulture, potvrdila je zemaljski status obaju artefakata, odbacujući bilo kakve vanzemaljske veze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.