PRVI U SVIJETU

Izrael odobrio prodaju laboratorijski uzgojenog goveđeg mesa

Razvijena je i implementirana i tehnologija koja omogućava laboratorijsku kultivaciju mesnog tkiva iz ćelija goveda

Odobrenje nadležnih službi je izdato kompaniji za prehrambenu tehnologiju. Facebook

E. Ag.

18.1.2024

Izrael je postao prva zemlja koja je odobrila prodaju laboratorijski uzgojenog goveđeg mesa, prenijeli su svjetski mediji.

- Odobrenje nadležnih službi je izdato kompaniji za prehrambenu tehnologiju Aleph Farms Ltd. - saopćilo je danas izraelsko ministarstvo zdravstva, prenosi RIA Novosti.

Neke zemlje, posebno Singapur, ranije su izdavale dozvole za prodaju laboratorijski uzgojenog mesa, ali samo za proizvode bazirane na biološkim sirovinama dobivenim od živine, piše Tanjug.

- U okviru pilot-programa proučavanja alternativnih jestivih proteina koji se provodi u Odjelu za upravljanje rizicima od hrane, ministarstvo zdravstva Izraela prvi put u svijetu je odobrilo „novi prehrambeni“ proizvod koji uključuje kultivisane ćelije goveda poznat i kao vještačko (kultivisano) meso. Nakon prolaska svih provjera izdata je dozvola za prodaju ovog proizvoda široj javnosti u Izraelu - navodi se u saopćenju izraelskog ministarstva zdravstva.

Dodaje se da je u toku rad na promociji alternativnih izvora hrane, s obzirom na rastuću globalnu potražnju za proteinima i značaj proizvodnje hrane neživog porekla.

U izraelskoj kompaniji Aleph Farms Ltd. razvijena je i implementirana i tehnologija koja omogućava laboratorijsku kultivaciju mesnog tkiva iz ćelija goveda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.