CRVENA PLANETA

NASA-in rover snimio vrlo popularan znak na Marsu: Šta će reći fanovi "Zvjezdanih staza"

Curiosity je sletio na Mars 5. avgusta 2012. i nastavlja se kretati u svojoj dugotrajnoj potrazi za uvjetima života na Crvenoj planeti

Snimljen je navigacijskom kamerom lijevo od rovera na Marsu. NASA

E. Ag.

29.1.2024

NASA-in dugotrajan projekt rovera Curiosity nedavno je primijetio poznati oblik koji će oduševiti fanove "Zvjezdanih staza": ikonični delta-oblikovani amblem koji obično nose časnici Starfleeta na svojim uniformama. Nažalost, bilo bi izrazito nelogično tvrditi da je ekipa slijetanja Starfleeta prošetala blizu Curiosityjevog istraživačkog područja, budući da je slika zapravo prikazala tek običnu stijenu na Marsu koja slučajno podsjeća na simbol iz popularne serije, piše Klik.hr.

Stijena na Marsu koja slučajno podsjeća na simbol iz popularne serije. NASA

Slika je prvobitno objavljena na stranici Mars Curiosity raw images, koju pruža Jet Propulsion Laboratory (JPL) NASA-e. Snimljena je navigacijskom kamerom lijevo od rovera na Marsu, tokom misije 9. januara. Amaterski astronom Skot Atkinson (Scott) primijetio je Trekkie simbol i šali se s njim na X-u, bivšem Twitteru.

- Kladim se da su se fanovi „Zvjezdanih staza“ u timu @MarsCuriosity osmjehnuli poput Chesireovih mačaka kad su vidjeli ovu novu sliku na svojim ekranima - napisao je Atkinson 10. januara uz sliku i uvećanje delta znaka.

Curiosity je sletio na Mars 5. avgusta 2012. i nastavlja se kretati u svojoj dugotrajnoj potrazi za uvjetima života na Crvenoj planeti. Kao dio te dugotrajne misije, penje se na planinu s nadimkom Mount Sharp (ili Aeolis Mons) i posmatra slojeve u njoj kako bi vidio kako je voda tekla u drevnoj prošlosti Marsa.

NASA, također ,planira misiju povratka uzoraka s Marsa koja bi trebala donijeti uzorke stijena koje Perseverance ostavlja, ali problemi s finansiranjem i tehnologijom vjerovatno će odgoditi očekivani povratak do 2031. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.