HORMONSKI ODGOVOR TIJELA

Odbacila ju je majka, a onda i starateljka: Tužna sudbina bebe gorile rođene carskim rezom

Džamila je rođena šest sedmica prije vremenom, ali zbog jedinstvenog porođaja njena majka odbila je da vodi računa o njoj

beba gorila raste bez majčinske ljubavi. TikTok

M. Z.

19.3.2024

Gorila Džamila rođena je šest sedmica prije vremena, i to carskim rezom. Zbog operacije i, kako se pretpostavlja, nedostatka hormonskog odgovora tijela kakav se dešava tokom porođaja njena majka Sekani ju je odbacila. 

U Zoološkom vrtu Fort Vort u Teksasu, u kome je rođena, pokušali su da brigu prebace na surogat majku, tj. starateljku Grejsi, ali je i ona odbacila malenu Džamilu, pa će sada pokušati s još jednom gorilom koja nema svoje potomke.

- Pratili smo Grejsi, ali trening je previše usporio, nije primijećen napredak koji smo očekivali. Donijeli smo tešku odluku da završimo trening i fokus prebacimo na drugu ženku u grupi – Vinifred, koju svi zovu Fred – naveli su iz ZOO vrta na Facebooku i dodali:


- Fred ima 33 godine i nema svojih potomaka, ali je pokazala neko interesovanje za Džamilu. Naš cilj je da osiguramo da Džamilu odgajaju gorile. Dok budemo radili s Fred, nastavljamo konsultacije s partnerima o najboljim koracima.

Kako dodaju, u međuvremenu Džamila je zdrava, sve jača i raste. Radi na razvoju mišića i pokretnosti.

Posebno odijelo za Džamilu

U okviru treninga zaposleni u ZOO vrtu nose specijalno odijelo zbog koga se Džamili čini da je na drugoj gorili. Početkom marta objavljen je i kratak video na kome se vidi kako je malena gorila, čije ime na svahiliju znači Ljepotica, našla vlastite noge, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.