OTKRIVENA PRIJE MJESEC

Najveća zmija na svijetu ubijena: Jeziva slika iz Amazonije

Džinovska anakonda kraj koje je nedavno ronio Frik Vonk najvjerovatnije je upucana, ali zvanične potvrde toga još nema

Frikn Vonk prije mjesec sa zmijom koju je otkrio. Instagram

M. Z.

1.4.2024

Najveća zmija na svijetu – džinovska zelena anakonda – otkrivena je prije oko mjesec u rijekama Amazonije. Životinja čija je fotografija šokirala i oduševila svijet, pronađena je mrtva, prenio je IFLScience.

- S mnogo tuge u srcu želim da vam javim da je ogromna zelena anakonda s kojom sam ronio otkrivena mrtva u rijeci ovog vikenda. Čuo sam iz više izvora da je upucana, iako još nema zvanične potvrde uzroka smrti. Veoma sam tužan i bijesan istovremeno! Ovo je tužan i tragičan gubitak. Koliko bolestan treba neko da bude da uradi ovo ovako lijepoj i jedinstvenoj životinji - naveo je Frik Vonk, nizozemski biolog i voditelj prirodnjačkih emisija, član tima koji je otkrio ovu džinovsku životinju.


Zmija je bila duga skoro sedam metara, a njena veličina posebno je bila vidljiva na snimcima Vonka kako roni kraj nje u vodi.

On i 14 naučnika iz devet zemalja proučavali su zelene anakonde, jedno od najstrašnijih i najmisterioznijih bića Amazonije, i otkrili su da nije riječ o jednoj, već o dvije vrste džinovskih zmija – sjevernim zelenim anakondama Eunectes akayima i južnim zelenim anakondama Eunectes murinus.


Zanimljivo je da je ovo istraživanje provođeno tokom snimanja serije „Od pola do pola sa Vilom Smitom“, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.