VELIKA PROMJENA

Pokazala opsežna studija u SAD: Kanabis se češće konzumira od alkohola

Istraživanje iznenadilo američke naučnike

Urađeno je 27 ispitivanja u kojima je učestvovalo 1,6 miliona ljudi. Facebook

E. Ag.

28.5.2024


Svakodnevno korištenje kanabisa postalo je, prvi put u historiji, češće od svakodnevnog korištenja alkohola. Ovu veliku promjenu otkrila je studija istraživača Univerziteta Karnegi Melon o upotrebi kanabisa u SAD između 1979. i 2022., objavljena u Addiction.

- Podaci su dobiveni tako što su ispitanici sami javljali koliko šta koriste, ali promjene u svakodnevnom ili skoro svakodnevnom korištenju kanabisa zaista su velike. Upotreba kanabisa sada se češće prijavljuje nego upotreba alkohola - rekao je Džonatan Kolkins, profesor Hajnc Koledža pri Univerzitetu Karnegi Melon i glavni autor studije, u saopćenju Koledža.

Podaci su prikupljani u SAD od 1979. i to na nekoliko godina, a onda svake godine od 1990. Urađeno je 27 ispitivanja u kojima je učestvovalo 1,6 miliona ljudi.

Upotreba kanabisa bila je najrjeđa 1992., a počela je drastično da skače od 2008.

- Ove promjene pokazuju promjene u zakonima, s padom kada je bila restrikcija i skokom u vrijeme liberalizacije - rekao je Kolkins.

On naglašava da nije promjena zakona doprinijela tome, koliko se odnos u društvu promijenio prema kanabisu, piše Telegraf Nauka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.