STUDIJA POKAZALA

Kafa ima najbolji efekt ako je pijete u ovo doba dana

U tom trenutku proizvodnja kortizola u tijelu je na jednom od tri vrhunca u toku danu

Šoljicu kafe ne bi trebalo popiti čim ustanete iz kreveta. Facebook

E. Ag.

22.5.2024

Iako se čini da je najbolje popiti šoljicu kafe čim se probudite, ipak postoji bolji trenutak za ispijanje ovog napitka, ukoliko želite da iskoristiti sve prednosti koje on nudi.

Šoljicu kafe ne bi trebalo popiti čim ustanete iz kreveta, već sat nakon što se probudite. U tom trenutku proizvodnja kortizola u tijelu je na jednom od tri vrhunca u toku danu, pokazali su rezultati kliničke studije.

Kortizol se inače smatra “hormonom stresa” jer se luči u većim količinama kada osjećamo naprezanje ili napetost kod okolnosti koje smatramo zahtijevnim. Ali kortizol se može smatrati i “hormonom budnosti” jer razlog zbog kog tijelo proizvodi više kortizola kada smo pod stresom jeste da bi nas razbudio i da bismo bili na oprezu, piše Prva.rs.

Konzumiranje kofeina dok je tijelo na vrhuncu proizvodnje kortizola uči tijelo da proizvodi manje kortizola, tvrde hronofarmakolozi koji proučavaju način na koji sastojci lijekova, poput kofeina, djeluju na prirodne biološke ritmove našeg tijela.

Ne samo da to potkopava efekt kofeina već smanjuje i sposobnost razbuđivanja koju kortizol ima. Uz to, to može doprinijeti razvoju tolerancije na kafu, što znači da nam je potrebno sve više i više kafe da bismo postigli iste efekte.

Dakle, da biste u potpunosti iskoristili efekte koje kafa nudi, prvu šoljicu popijte sat nakon što se probudite, piše The Healthy.

Drugi vrhunac proizvodnje kotizola je oko 13 sati, a zatim oko 17, pa u nekom od tih trenutaka možete popiti sljedeću šoljicu kafe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.