NAUČNICI ZNAJU KAKO

Sada je moguće pratiti neuhvatljive insekte: Kilometre prelaze u potrazi za hranom i partnerom

Stavili „mini ruksake“ na rijetku vrstu kornjaša

Kornjaši rijetka vrsta. Facebook

E. Ag.

18.6.2024

Naučnici su stavili „mini ruksake“ na rijetku vrstu kornjaša koja se može pronaći u dijelovima kišnih šuma umjerenog pojasa kako bi proučavali njihovo kretanje u sklopu istraživanja koje bi mogla pomoći u njihovom očuvanju.

Istraživači sa Univerziteta u Exeteru sarađivali su s organizacijom Woodland Trust u proučavanju modrog trčka, neuhvatljivog insekta koji se može pronaći u jugozapadnoj Engleskoj, a o kojem se malo zna.

Tim je pažljivo postavio radio tragače, koji izgledaju poput malih ruksaka, na 36 insekata kako bi bilježili njihove dnevne kretnje u raznim šumama diljem Dartmura, piše Zimo.hr.

Otkrili su da su neki kornjaši bili brži i pustolovniji tragači za hranom od drugih, a neki se više dana nisu vraćali u svoju bazu.

Istraživanje je pokazalo da je jedan kornjaš u noći prešao kilometre u potrazi za hranom i partnerom.

Istraživači, koje su predvodili dr. Nik Rojl (Nick Royle) i Brogan Pet (Pett), rekli su da bi istraživanje moglo pružiti „bitan“ uvid u to kako Woodland Trust i drugi borci za zaštitu prirode mogu zaštititi i obnoviti ova rijetka staništa s obzirom na klimatske promjene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.