OČEKUJE SE RAST I U 2023.

Preklopni mobiteli osvajaju tržište, u prošloj godini rasli 90 posto

Samsung i dalje vodeći na tržištu, dok je Apple još odsutan iz kratkoročnih prognoza stručnjaka

Sklopivi pametni telefoni. Twitter

E. Ć.

15.1.2023

Analitičari predviđaju da će konačna cifra isporučenih sklopivih pametnih telefona iznositi 14, 9 miliona uređaja.

Kumulativne isporuke u razdoblju od prvog do trećeg kvartala 2022. godine porasle su za 90 posto na 9.5 miliona jedinica, ali bi u četvrtom kvartalu trebalo doći do pada zbog globalne inflacije.

Ipak, nastavak rasta iz prva tri kvartala ove godine se očekuje u 2023. godini. Prema predviđanjima stručnjaka, očekuje se da će isporuke sklopivih pametnih telefona porasti za 52 posto u 2023. godini i doseći 22.7 miliona jedinica.

Globalno tržište sklopivih telefona vjerojatno će doživjeti jaču konkurenciju 2023. jer se očekuje da će više kineskih OEM-ova ući na tržište. Međutim, Samsung će i dalje biti vodeći na tržištu. Očekuje se da će HONOR, Motorola i Xiaomi ozbiljno ući na tržište sklopivih pametnih telefona izvan Kine. 

U međuvremenu se očekuje da će Huawei, OPPO i vivo lansirati nove sklopive proizvode 2023. Zbog sve veće konkurencije na tržištu sklopivih pametnih telefona, očekuje se pad cijena 2023. Visoke cijene glavna su prepreka u popularizaciji sklopivih uređaja. Apple je i dalje odsutan iz kratkoročnih prognoza stručnjaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.