UKLJUČUJUĆI I BROJEVE

Hakeri prodaju podatke 200 miliona osoba s Twittera

Sve što je potrebno je posjetiti HIBP i upisati svoj e-mail

Sve je počelo 2021., kad su hakeri počeli koristiti Twitterov API. Twitter

A. O.

16.1.2023

Lični podaci više od 200 miliona korisnika Twittera procurili su početkom januara i prodaju se na hakerskoj platformi Breached, izvještavaju svjetski mediji.

Prema Bleeping Computeru, hakeri su već od jula 2022. godine na forumima i tržištima kibernetičkog kriminala prodali i distribuirali ogromnu količinu podataka s korisničkih profila na društvenim mrežama, uključujući telefonske brojeve, adrese e-pošti, kao i imena i datume izrade profila.

Upisivanje brojeva i adresa

Sve je počelo 2021., kad su hakeri počeli koristiti Twitterov API, koji je od ljudi tražio upisivanje telefonskih brojeva i adresa kako bi provjerili jesu li povezani s Twitter ID-jem. 

Hakeri su uzimali te podatke i koristili javne informacije, privatne adrese e-pošti i telefonske brojeve kako bi stvorili profile korisnika Twittera.

Jesu li vaši podaci procurili?

Bleeping Computer kaže da to ovisi o tome je li vaša e-pošta objavljena u prijašnjim povredama podataka. 

Međutim, spomenuli su besplatnu uslugu upozorenja o kršenju podataka pod nazivom Have I Been Pwnd (HIBP), koja obavještava o curenju podataka s Twittera.

Ovaj alat upozorava pretplatnike ako je njihova e-pošta hakirana. Sve što je potrebno je posjetiti HIBP i upisati svoj e-mail. Ako su e-poruke procurile, platforma će vas obavijestiti jeste li na spisku otkrivenih povreda podataka, što uključuje i Twitter.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.