OPOZIT INTELIGENCIJI

Kreiran "najgluplji chatbot na svijetu"

Šta kada bismo kreirali AI sistem toliko glup, da ga se niko ne boji, naveli su kreatori

Za pomoć su iskoristili OpenAI-jev sistem GPT-3 i njegov API pristup. Printscreen

E. A.

28.2.2023

Novi chatbot, napravljen iz zabave, treniran je pomno odabranim glupim tekstovima, pa takve i odgovore daje kada ga nešto pitate.

Poplava novih sistema vještačke inteligencije i popularnost chatbota ChatGPT izazvali su i brojne reakcije – od one kako će nam "AI" svima uzeti poslove, pa do zabavnih, poput ove o kojoj sada pišemo.

Dvojica prijatelja, Kreg Šervin i Stiv Nas, koji su zaposleni u jednoj marketinškoj agenciji u Njujorku, došli su na ideju da kreiraju "najgluplji chatbot na svijetu". 

"Vještačka neinteligencija"

- Šta kada bismo kreirali AI sistem toliko glup, da ga se niko ne boji? - zapitali su se, pa prionuli na posao i stvorili prvu svjetsku "vještačku neinteligenciju".

Za pomoć su iskoristili OpenAI-jev sistem GPT-3 i njegov API pristup, pa su ga trenirali na najglupljim tekstovima kojih su se sjetili. 

Među njima su se tako našli dijalozi iz holivudskih "trash" komedija, ali i rečenice likova iz serija kao što su Office ili Prijatelji, scene iz Zoolandera, i slično.

Nije prijetnja za svijet

Neizbježno, uključeni su i tekstovi govora određenih političara ili ekstremno bijedne rasprave sa popularnih internet foruma, prenosi b92.

Rezultat svega je chatbot 2dumb2destroy, dostupan na ovom mjestu. Kao i sve ostale slične sisteme, i ovaj možete pitati prirodnim (engleskim) jezikom što vam padne na um, a odgovoru ćete se najvjerovatnije nasmijati i produžiti dalje.

Za ovaj sistem, poručuju njegovi autori, sigurno nećete morati da brinete da li će vam uzeti posao, zavladati svijetom ili uništiti društvo kakvo poznajemo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.